Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

культурні цінності

Вівторок, 3 травня 2022, 10:43

Депутати Львівщини закликають евакуювати культурні цінності на Західну Україну

культурні цінності

Комісія культури облради закликала владу евакуювати культурні цінності з територій можливих бойових дій у безпечні регіони.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора, 2 травня, на своєму засіданні комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради звернулася до голови ВРУ та Міністерства культури з клопотанням про перевезення на Захід цінних експонатів з територій можливих бойових дій для метою їх порятунку й збереження.

"На Львівщині, наприклад, підготовлені значні площі для тимчасового зберігання та розміщення дислокованих експозицій. На жаль, маємо прикрі інциденти, коли сьогодні є інформація, що до прикладу, в Маріуполі, Мелітополі цінні експонати викрадено окупантами. Наша комісія ще на початку лютого звертала увагу на те, що експозиції музеїв з прикордонних території, які можуть опинитися під тимчасовою окупацією, треба евакуювати. Пропонували тимчасово перемістити їх на Львівщину. Тоді нас не почули і попросили не наводити паніку. Однак, як показав час, ми були праві, коли хотіли провести такі превентивні заходи" – зазначив голова комісії, депутат Львівської облради Святослав Шеремета.

Саме тому комісія облради звернулася до влади з проханням дозволити музейникам у разі загрози без перепон евакуйовувати свої колекції у безпечні місця.

Крім цього, члени комісії підтримали пропозицію звернутися до правоохоронців щодо притягнення до відповідальності осіб, колаборантів, які сприяли та допомагали окупантам вивозити з музеїв цінності та визначні експонати.

Нагадаємо, станом на 18 квітня, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, російські агресори зруйнували 200 об’єктів культурної спадщини України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.