Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

посуха у Польщі

notesfrompoland.com

Вівторок, 5 липня 2022, 11:57

Понад половині Польщі загрожує посуха через спеку

посуха у Польщі

Серед наслідків експерти зазначають зростання цін на сільгосппродукцію. 

173 муніципалітети у Польщі запровадили обмеження на водокористування для мешканців.

В одному з них, Воля-Мала у Підкарпатті, водопровідну воду включають лише на шість годин на добу. Очікується, що інші наслідують їхній приклад. 

Про це повідомило видання Notesfrompoland.

"Високі температури останніх кількох днів показали, що посуха є великою проблемою в Польщі", – йдеться у заяві PGW WP у п'ятницю.

Аналіз ситуації показав, що посуха загрожує 55,64% території країни.

Рівень води у багатьох частинах країни впав до небезпечно низького рівня. Ділянки річки Одер між Счинавою та Глогувом стали несудноплавними через брак води. У Підкарпатському воєводстві річка Сян подекуди пересохла.

За словами Джоанни Ремішевської-Михалак, фізика атмосфери та експерта з клімату, проблема полягає у відсутності систем утримання води. Ця проблема ускладнена тим, що багато польських міст забетонували ділянки, де раніше була рослинність.

Ще одна серйозна проблема пов'язана з впливом посухи на сільське господарство, що може посилити інфляцію, яка й без того швидко зростає в результаті війни Росії в Україні. Ознаки сільськогосподарської посухи були виявлені у 15 із 16 воєводств Польщі.

"Дефіцит води для орних культур збільшився, що призвело до нестачі води по всій країні", – зазначив Інститут ґрунтознавства та рослинництва у своєму останньому звіті.

Кшиштоф Войновскі, фермер, який володіє 150 гектарами землі в Тшементові, північний центр Польщі, сказав державному телеканалу TVP, що врожайність цього року буде на 30-40% нижчою через спеку. Аналогічні прогнози зробили інші місцеві фермери.

"Існує ризик того, що цього року сільськогосподарське виробництво, включаючи зернові, фрукти та овочі, буде нижчим, і, отже, ціни значно зростуть", - сказав Business Insider Polska Якуб Оліпра, старший менеджер Credit Agricole. Ці наслідки буде видно у другій половині цього року, додав Маріуш Дзивульський із банку PKO BP.

Такі події є частиною довгострокової тенденції до більш жарких та посушливих умов у Польщі, зазначає Державний інститут метеорології та води (IMWM-PIB). Середня температура червня минулого року була на 2,5°C вищою за середньо багаторічну, а опадів майже на 17% менше.

Нагадаємо, у Львові та області сьогодні синоптики прогнозують дощі. Турка у Львівській області через посуху залишилась без водопостачання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.