Зміст статті

7 липня 2022Софія Боженко

Петро Адамик: Нині час для конкретних справ, а не популізму та піару

Розмова з депутатом Львівської міської ради Петро Адамиком.

Варіанти розмовляють з головою фракції Європейська Солідарність у Львівській міській раді Петром Адамиком.

Європейська Солідарність запропонувала владі Львова спільно напрацювати план дій щодо забезпечення альтернативних варіантів життєзабезпечення Львова в умовах війни. Чим викликана ця ініціатива?

Маємо розуміти, що ворог знищуватиме об'єкти інфраструктури. І через те, що зараз Львів знаходиться в глибокому тилу активних військових дій, ми не маємо розслаблятися чи заспокоюватися. Наше місто, безумовно, є в переліку українських міст, які постійно знаходяться під прицілом ворожих ракет.

Ще на підготовку до нового опалювального сезону впливають глобальні міжнародні економічні тенденції, а саме криза енергоносіїв та різке зростання цін на них, що також є наслідком війни. Уряд вже попередив українців про те, що ця зима буде важкою, потрібно до неї готуватися, а тому насамперед варто подбати про енергозбереження своїх домівок та альтернативні джерела енергозабезпечення у випадку відсутності газу.

Передусім до надзвичайних ситуацій важливо підготувати міські системи опалювання, водо- та енергопостачання. Якщо в холодну пору року у Львові станеться перебій у теплопостачанні, то влада має бути готовою застосувати альтернативні види зігрівання, мати власні пересувні твердопаливні котельні, печі,  електрогенератори тощо. Потрібно подбати про запаси мазуту, дров, щепи, соломи та торфу, які можна використати як альтернативне паливо.

Містян також необхідно забезпечити та поінформувати про альтернативні джерела води, якщо не буде водопостачання. Також необхідно забезпечити запаси питної води, які б постійно поновлювалися. Готуватися потрібно вже зараз, ще до настання зими.

Депутати переконані, що питання підготовки міста до зими, забезпечення безперебійної життєдіяльності його інфраструктури, формування стратегічних запасів медикаментів та соціальних харчів нині має стати пріоритетним у праці влади міста разом з допомогою Збройним Силам України.

Саме тому ми й звернулися до міського голови Львова Андрія Садового та запропонували спільно виробити програму дій, яку, як ми сподіваємося, вдасться реалізувати протягом трьох місяців, які залишились до початку опалювального сезону. 

Петро Адамик

Як має відбуватися ця співпраця між депутатами та виконавчою владою під час створення плану щодо забезпечення життєдіяльності міста в умовах війни?

Депутати готові надати повне сприяння у розв'язанні цих питань, працювати над його деталями під час комісій, спільних нарад тощо. Ми також готові вносити та ухвалювати відповідні бюджетні ініціативи й рішення. За потреби можемо звернутися до Кабміну та запропонувати спростити ті чи інші процедури, або ж до Верховної Ради України з пропозиціями щодо внесення змін у закони.

У час війни, наприклад, активно обговорюється питання можливої націоналізації приватних та комунальних теплоенерго. Держава вже націоналізувала обласні газові мережі, оскільки це нині відповідає усім вимогам безпеки та забезпечення життєдіяльності газової  мережі всієї країни.

На моє переконання, націоналізація теплоенерго була б правильним кроком, оскільки міста сьогодні неефективно витрачають фінансовий ресурс на їхнє утримання та практично не мають коштів на модернізацію подібних підприємств. До того ж проблему забезпечення газом чи переведення теплоенерго на альтернативні види палива швидко вирішити неможливо без втручання держави.

Виконавча влада Львова, натомість, мала б залучити до створення плану фахівців, профільні управління та забезпечити його виконання.

У підсумку ми сподіваємося, що на найближчий сесії Львівської міської ради або ж у форматі робочої зустрічі міський голова Андрій Садовий презентує депутатам план дій, де будуть покрокові дії влади у надзвичайних ситуаціях, що можуть виникнути цієї зими. Маємо змоделювати всі критичні ситуації та підготуватися до найгіршого, але сподіваємося на краще.

Певні непорозуміння, які виникли на цьому етапі між депутатами та міським головою щодо фінансових питань, не зашкодять позитивному результату?

У такий важливий для всієї країни період співпраця між виконавчою владою та депутатами має відбуватися однозначно. Якщо ж йдеться інцидент, що стався під час крайньої сесії, то ні з боку міського голови, ні з боку депутатів така поведінка не є припустимою. У час війни власні амбіції потрібно відсунути на другий план. Діяльність виконавчої влади має узгоджуватися зі законом та постановою Кабміну, які визначили повноваження міських голів і виконкомів у період воєнного стану.

З порушеннями, якщо вони були, мають розібратися правоохоронні органи, і я переконаний, що вони це зроблять. Конфліктам в міській раді зараз не час і не місце. Виконавча влада та депутати повинні зосередитися, як я вже зазначав, на забезпеченні безпеки й життєдіяльності міста, а також на допомозі підрозділам територіальної оборони та ЗСУ.

Ми повинні максимально докластися до підтримки резервістів та військових частин, оскільки саме зараз формуються сили, які переламають хребет ворогу в цій війни. Через бюджет міста, через особисті контакти, через депутатів-колег з міст-побратимів маємо забезпечити їх усім необхідним у тих питаннях, де бракувало можливостей держави.

Депутати ухвалили низку рішень щодо розвитку економіки міста у воєнний час?

Про це необхідно думати та дбати, адже війна кардинально й надовго змінила ситуацію в країні та у світі. Львівська міська рада на крайній сесії ухвалила Програму "7 дій економічного поступу Львова в умовах воєнного стану", що передбачає пріоритетний розвиток індустрії охорони здоров'я, оборонної індустрії, харчової та легкої промисловості, індустрії ІТ та бізнес-послуг у Львові під час війни.

Також депутати підтримали створення першого муніципального індустріального парку у Львові у промзоні Сигнівка, площа якого сягатиме 15 га.

Ми сподіваємося, що Львову вдасться знайти надійних фінансових партнерів, і вже незабаром індустріальні парки стануть потужним чинником економічного зростання та соціального розвитку нашої громади. Хочу запевнити інвесторів, що влада міста буде надійним партнером для тих, хто зважиться працювати, створювати робочі місця та платити податки громаді Львова.

Однак також важливо, щоб партнерство влади та бізнесу розвивалося лише в законному полі. Тому ми й відклали розгляд питання про створення ще одного індустріального парку у Львові на базі ЛАЗу. Потрібно вивчити всі юридичні моменти включно з правами власності на об'єкти нерухомості, що розташовані на території ЛАЗу, тому що закон передбачає створення індустріальних парків на вільних земельних ділянках.

Наскільки дієздатним є депутатський корпус Львівської міської ради у воєнний час?

Абсолютна більшість депутатів Львівської міської ради працює. Ніхто з депутатів фракції Європейська Солідарність не виїхав за кордон. У Львові відсутні лише ті депутати, яких мобілізували на військову службу. Всі ми розуміємо нині необхідність консолідації та взаємодії нашої громади задля перемоги, а також переконані в тому, що нині час для конкретних справ, а не популізму та піару.


фото: Фб Петра Адамика

Автор: Софія Боженко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.