Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

дерев'яна церква

Вівторок, 12 липня 2022, 14:52

У Підгірцях відбудують дерев’яну церкву ХVІІІ століття

дерев'яна церква

Дерев'яну церкву святого Михаїла, яка згоріла у 2006 році, відбудують й облаштують у її приміщенні Музей давніх ікон.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

У селі Підгірці Золочівського району відбудують дерев'яну церкву святого Михаїла, яка згоріла у 2006 році й на місці якої залишився лише фундамент. Крім цього, на базі церкви створять Музей давніх ікон, експонати і збережені елементи якого в новостворений музей передасть громадська організація "Підгірці-Шолом".

Окрім церкви, відбудувати планують також і дерев’яну дзвіницю початку ХІХ століття та кам’яні брами початку ХХ століття. Територію навколо храму впорядкують, включно з цвинтарем ХVІІІ-ХІХ століть.

"Церква святого Михаїла в Підгірцях згоріла ще у 2006 році. І це стало великою втратою для української культурної спадщини – ми не лише втратили унікальну пам’ятку національно значення – змінилося сприйняття всього Підгорецького архітектурного ансамблю" – зазначив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Балансоутримувачем церкви стане Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького.

Додамо, церква святого Михаїла була пам’яткою архітектури національного значення. Вона згоріла у 2006 році за нез’ясованих обставин: на її місці залишився лиш фундамент у вигляді хреста. Точна дата спорудження церкви невідома, а у 1720 році її перебудували. Церква була важливою складовою Підгорецького архітектурного ансамблю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.