Зміст статті

13 липня 2022Петро Гаврилюк

Очі Замули

Нелегкий кар'єрний ріст очільниці Львівського району Христини Замули.

Можна припустити, що лише суттєве скорочення повноважень голів РДА не спричинило детальнішого аналізу політичного злету очільниці Львівського району Христини Замули – найбільшого району Львівської області. 

У її випадку навряд чи спрацював президентський кар'єрний ліфт. Христина Замула публічно заперечила своє членство у партії Слуга народу, хоча на сайті Слуги народу саме її називають лідеркою проєкту партії "Зе Жінки" у Львові.

Також категорично вона заперечила й причетність до своїх кар'єрних успіхів свого батька Петра Замули, колишнього очільника Кам'янко-Бузького району, пік політичної популярності якого прийшовся на часи СДПУ(о) Віктора Медведчука та Партії регіонів Януковича. Попри це, успішна кар'єра Замули-доньки розпочалася саме в часи, коли Замула-батько був очільником регіоналів Кам'янко-Бузького району.

"Батько ваш був у Партії регіонів, СДПУ(о), "Наш край" пізніше. Ви належите до проєвропейської зараз партії – чи, вибачте, представляєте цю силу. Якісь політичні дискусії відбуваються, чи батько у всьому вас підтримує?", – поцікавився відразу після призначення Замули головою РДА журналіст захід.нету.

"Насправді цей рік був трохи важкий і шаленим у плані управління навіть на районному рівні. Тому я дуже мало часу була вдома, дуже мало вільного часу. Це був рік без вихідних, без відпусток. Тому коли ми спілкуємося вдома – однозначно не на тему роботи і не на тему політики, абсолютно", – відповіла Христина Замула

Петро Замула (фото: Фб П. Замули)

А от журналістці Високого Замку практично тоді ж Христина Замула заявила таке: "Я не відповідаю за погляди батька… Я не була дитиною-мажором. Рідко приїжджала на свята до батьків. До політичних процесів я долучена не була". Також вона категорично відкинула й припущення, що саме батько лобіював її на держані посади: "Та ні. Навіть мої останні місця роботи батько й не дуже знав. У сучасному світі дуже складно когось просувати…"

Христина Замула (фото: Фб Х. Замули)

Утім аналіз біографій обох Замул змушує засумніватися у щирості слів Христині Замули. Петро Замула свого часу закінчив Український державний лісотехнічний університет. Саме цей навчальний заклад у 2006 році закінчила й Христина Замула.

Лісівник Петро Замула почергово очолював державні мисливські господарства у Жовківському та Кам'янка-Бузькому районах. Жовківщину в там ті часи небезпідставно вважали вотчиною СДПУ(о) та безпосередньо екс-нардепа Тараса Козака, який нині переховується десь в Білорусі. Чи не основним механізмом впливу есдеків на процеси в області був повний контроль над податковою інспекцією.

А у вільний час есдеки та податківці полюбляли пополювати й відпочити в мисливських угіддях. Можна лише припустити, хто організовував їм ці забави. Місцеві мешканці ще нині згадують часті візити поважних есдеківських гостей в угіддя до Замули-батька.

Відразу припинимо інсинуації – юна Христина віршики на табуретці перед Сергієм чи Віктором Медведчуком не розповідала. Втім, вона не продовжила й батьківську традицію, як це сталося з обранням університету для навчання, і не подалась працювати в лісництво, а ще студенткою розпочала роботу в податковій. 

фото: Фб Х. Замули

Про це свідчать факти офіційної трудової біографії Христини Замули. Свою першу посаду в податковій службі вона обійняла в 19 років, ще під час навчання в Лісотесі, який, нагадаємо, завершила в 2006 році. Однак стверджувати про будь-яку протекцію батька та його друзів, певне, не варто. Тим більше, що сама Христина Замула взагалі не пам'ятає, як розпочиналася її кар'єра податківця.

Ось як пояснила вона сама прихід в податкову під час розмови з Високим Замком: "Мені подобалася математика, тому після школи вирішила вивчати економіку. Після закінчення вузу у податковій був конкурс, куди подалася. Це було моє спілкування з керівником нашої Кам'янка-Бузької податкової інспекції, без протекції батька", – зазначила вона.

З середини 2000-х років кар'єри батька та доньки динамічно зростають. Вже у 2004 році Петро Замула став першим заступником голови Кам'янко-Бузької РДА, а його донька Христина Замула обіймала все вищі посади у податковій району.

Згодом батько з донькою абсолютно випадково перетнулися в одній державній структурі. У 2007-2010 роках Петро Замула очолював регіональне представництво Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, а у 2009 році саме його донька Христина Замула очолила контрольно-ревізійний відділ управління по роботі з регіонами Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Львівської області. Донька, згідно зі своїми посадовим обов'язкам, контролювала роботу батька. Але він про це не знав, оскільки ніколи не розмовляв вдома з донькою про роботу.

фото: Фб П. Ткачука

У 2010 році, за часів президента Віктора Януковича, Петро Замула очолив Кам'янко-Бузьку РДА. Христина Замула перебралася з Львова до Києва та продовжила кар'єру у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву під керівництвом соратника прем'єра Азарова – Володимира Яцуби, який причетний до трагічних подій на Майдані в 2014 році.

Однак у 2011 році  Христина Замула вступила у Києві на аспірантуру, де провчилася чотири роки, але так й не захистила кандидатську дисертацію. У 2014 році доля відвернулася від сім'ї: Петра Замулу звільнили з посади голови Кам'янко-Бузьку РДА, а Христина Замула також покинула державну службу й стала приватним підприємцем.

Для багатьох спостерігачів реальною несподіванкою стало призначення Христини Замули головою Кам'янко-Бузької РДА у 2019 році, а згодом, у 2021 році – головою новоутвореного Львівського району. Побожна галицька громада вже поволі починала відходити від тієї думки, що державна влада на Львівщині може передаватися у спадок, як це було у феодальні часи, аж тут така несподіванка знову.

Не варто, певне, зараз звинувачувати Христину Замулу у зв'язках з політичними силами, які нині офіційно заборонили в Україні, однак цілком зрозуміло й те, що батько та донька Замули завдячують своїми кар'єрами політикам, прізвища яких нині в Україні краще вголос не згадувати.

У цій історії є багато запитань до кадрової політики держави в нашому регіоні. Попри гучні заяви та обіцянки Києва механізми призначення на керівні посади залишилися непрозорими, через що в суспільстві сформувалось стійке відчуття, що регіоном в складні часи керують молоді статисти, за спинами яких ховаються ті, хто воліє залишатись в тіні.

Автор: Петро Гаврилюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.