Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Андрій Садовий

Середа, 17 серпня 2022, 12:19

Садовий хце ліквідувати всі народні доми у Львові

Андрій Садовий

У Львівській міськраді напрацювали проєкт ухвали про ліквідацію народних домів мікрорайонів Левандівка, Білогорща, Збоїща, Рудне та Брюховичі.

Про це йдеться у проєкті ухвали, що опублікована на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради 8 серпня 2022 року.

На сайті Львівської міськради управління культури підготувало та оприлюднило проєкт ухвали "Про розвиток мережі народних домів Львівської міської територіальної громади", якою планують ліквідувати всі 5 народних домів Львівської ОТГ та приєднати їх до Палацу культури імені Гната Хоткевича. 

"Припинити шляхом приєднання до Міського Палацу культури імені Гната Хоткевича народний дім мікрорайону Левандівка м. Львова, міський народний дім Білогорща, міський народний дім Збоїща, комунальну установу "Народний дім смт Рудне Залізничного району м. Львова", комунальну установу "Народний дім смт Брюховичі" – йдеться у документі.

Також ухвала передбачає створення комісій з припинення діяльності цих народних домів, а Палац культури імені Гната Хоткевича стає правонаступником всього майна, прав та обов'язків цих закладів культури.

У пояснювальній записці до проєкту ухвали зазначено, що ліквідація всіх 5 народних домів та їхнє приєднання до Палацу культури імені Гната Хоткевича має на меті створити "мережу народних домів на базі Міського Палацу культури імені Гната Хоткевича, що пропонуватимуть сучасні культурні послуги, матимуть єдину стратегію розвитку та оптимізовану систему управління, через трансформацію клубних закладів (народних домів) в сучасні артцентри з широким спектром діяльності (творчі студії, артпростір для виставок та інсталяцій, коворкінг, інтерактивна зона тощо), впровадження нових форматів роботи, зокрема розвиток міжнародної співпраці та реалізація грантових проєктів, об'єднання зусиль культурних менеджерів для вдосконалення діяльності, забезпечення громади якісними культурними послугами у Львівській МТГ".

Натомість колективи всіх народних домів виступили проти цього рішення, наполягаючи на необхідності збереження їхньої самостійності як культурних центрів та заявили, що управління культури раптово вирішило їх ліквідувати та не повідомило про це навіть керівників цих закладів.

"Ми дізналися про ліквідацію народних домів з проєкту ухвали на сайті міської ради. Нас ніхто про це не повідомляв" – пояснила представниця колективу одного з народних домів.

За її словами, кожен з народних домів вже пройшов ревіталізіацію та трансформацію від радянського "клубу" до сучасного культурного центру локальної громади. Ними проводяться локальні фестивалі (IvasiukFest в Брюховичах, ШухевичФест на Білогорщі та інші), реалізуються грантові проєкти.

"А сьогодні їх хочуть уніфікувати та знов зробити безликими та безправними структурними підрозділами Палацу культури ім. Гната Хоткевича, що має далеко не відповідний інфраструктурний стан, і брак фінансування вже укладених багатомільйонних контрактів з капітального і поточного ремонтів" – додала представниця колективу одного з народних домів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.