Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Славське

Четвер, 18 серпня 2022, 14:37

На Львівщині планують двом селищам повернути історичну назву

Славське

Депутатська комісія погодила перейменування смт. Славське та смт. Рудне.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради. 

Комісія з питань розвитку місцевого самоврядування Львівської обласної ради вчора, 17 серпня, підтримала ініціативу Славської селищної ради щодо перейменування смт. Славське на смт. Славсько та ініціативу мешканців смт. Рудне про перейменування селища в смт. Рудно.

Як повідомив директор Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Ігор Соляр, відстоюючи назву Славсько, громада селища відмовляється від штучно нав’язаної форми Славське, що утвердилася за час радянської влади, і повертає автентичну історично поширену в Галичині модель назв на "–сько".

"Щодо назви Рудно, то саме в такому графічному оформленні її фіксують Йосифінська (1785 – 1788 рр.) і Францисканська (1819 – 1820 рр.) метрики. Вважаючи відновлення історичної назви Рудно справедливим рішенням, спростовуємо аргументи про те, що начебто форми з кінцевим –о зросійщені чи рідковживані в українській мові" – наголосив Ігор Соляр.

Наступними мають бути рішення про перейменування Львівської обласної ради та Верховної Ради України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.