Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

Середа, 31 серпня 2022, 16:32

На Львівщині планують позбавити статусу пам’яток історії монументи часів Радянського Союзу

Львівщина

Понад 170 об’єктів, пов’язаних з історією, культурою Росії та СРСР, розташованих на Львівщині, пропонують позбавити статусу пам’яток історії.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 30 серпня, комісії з питань культури та з питань історико-культурної спадщини Львівської облради прийняли рішення вилучили з переліку пам’ятників археології, історії та мистецтва, розташованих на території Львівської області, об'єкти, які належать до часів СРСР.

Як наголосив голова комісії з питань культури Святослав Шеремета, запропоновані до вилучення об’єкти є пам’ятками тоталітарного режиму і маркерами окупаційного комуністичного часу.

"Вони не мають нічого спільного з реальними пам’ятками історії, адже мали ідеологічне навантаження і популяризували окупаційний режим. Вважаємо, що в реаліях теперішнього часу необхідно позбавити статусу пам’яток історії поховання загиблих воїнів НКВД, які боролися проти незалежності України, а також полеглих у часи Другої світової війни. Це дозволить територіальним громадам після наказу Міністерства культури та інформаційної політики України перенести прах загиблих із центральних частин населених пунктів на кладовища" – наголосив Шеремета.

Голова комісії з питань історико-культурної спадщини Іван Щурко додав, що абсолютна більшість цих об’єктів не відповідають критеріям цінності, які застосовуються до пам'яток згідно з чинним українським пам'яткоохоронним законодавством.

"Насправді вже давно варто було переглянути всі ці формальні переліки та реєстри пам'яток, що дісталися нам у спадок із совєтського минулого, і внести відповідні зміни, вилучивши історичне сміття" – заявив Щурко.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.