Ірина Марушкіна,  13 лютого 2013

Снопківський слід у Євробаскеті

Черговий скандал, пов’язаний із земельним питанням, спалахнув у Львові на прикінці  минулого тижня

У ситуацію з виділенням земельної ділянки з метою побудови стадіону для Євробаскету-2015 виявились вплутаними не лише депутати та міський голова Львова Андрій Садовий, а й футбольний клуб "Карпати".

Ухвала із сюрпризом

Передувала скандалу ухвала Львівської міської ради на сесії 7 лютого. Тоді депутати проголосували за виділення земельної ділянки площею 2,7 гектарів на вул. Липова алея, 5 у Львові для будівництва арени під чемпіонат з баскетболу "Євробаскет-2015". Для реалізації проекту, як наголошувалось в ухвалі, необхідні ще три рішення міськради.

Однак вже наступного дня запахло смаженим: керівництво футбольного клубу "Карпати" заявило, що будувати багатофункціональний спорткомплекс збираються на місці футбольних полів для тренування дітей, які не так давно були відновлені футбольним клубом із сміттєзвалищ.

Пікантності ситуації додає той факт, що ФК "Карпати" разом з Баскетбольним клубом "Політехніка-Галичина" заперечують, що він імені їхнього керівництва до міськради надходили листи з проханням укласти з інвестиційну угоду під будівництво багатофункціональної спортивної арени. А саме на останні посилався міський голова Львова Андрій Садовий, агітуючи напередодні сесії, в четвер, 6 лютого, голів фракцій підтримати цю ухвалу.  

Найвідоміший футбольний клуб Львівщини вже звернувся з цього приводу до прокуратури Львова і остання зараз проводить перевірку законності прийняття рішення виконкомом і ухвали міськрадою Львова з цього приводу. Про це Варіанти повідомили у прес-службі прокуратури Львова.

Непорозуміння чи афера?

Голови майже всіх опитаних Варіантами фракцій у Львівській міській раді майже в унісон заявили: Садовий спритно обів їх навколо пальця.

"6 лютого, на колегії, перед сесією, Андрій Садовий заявив, що це рішення погоджено з ФК "Карпати", що це слід приймати терміново, тому що в п’ятницю це питання має розглядати Кабмін і, якщо він це рішення не прийме, в нас можуть забрати Євробаскет. Ситуація з підгтовки  до Євро-2012 була подібною - аби швиденько все поприймати і погодити питання", – розповів голова фракції «Україна Соборна» Володимир Гірняк.

А вже в четвер, коли депутати дружно проголосували за ухвалу, за словами Гірняка, об одинадцятій годині вечора до нього зателефонував президент ФК "Карпати" Ігор Дедишин із претензіями: "За що ж ви, мовляв, голосували?".

"Свідомий обман депутатів з боку міського голови Львова в цьому випадку є очевидним", – наголошує Гірняк.

Лідер фракції УДАРу у міськраді Анатолій Крачковський в коментарі Варіантам також наголосив, що дії Садового наразі скидаються на аферу.

"Ми обов’язково щось будемо робити з цього приводу, проведемо спільне засідання фракцій – можливо, будемо ухвалювати звернення до прокуратури", – сказав Крачковський.

Очільник фракції ВО "Свобода" Маркіян Лопатчак додав, що це питання обов’язково розглядатимуть на найближчому пленарному засіданні сесії Львівської міської ради.

Найм’якшою наразі виглядає позиція Фронту змін. Лідер фракції цієї політичної сили у Львівській міськраді Ростислав  Будинський  хоч і припустив наявність маніпуляцій у діях  Садового, однак наголосив, що вірить в існування законних підстав для ухвалення такого рішення. Останнє, каже Будинський, вирішувалось на державному рівні.

Сам міський голова намагається вмити руки. Садовий переконує, що футбольні поля в дітей ніхто не забиратиме.

"На моє ім'я надійшов лист від керівника баскетбольного клубу "Політехніка-Галичина" і від керівника футбольного клубу Карпати пана Дедишина з двома підписами, де вони просять укласти з ними угоду на будівництво багатофункціонального спортивного комплексу за адресою Липова Алея, 5. Якщо ви читали ухвалу, то в ній написано: передбачити будівництво на Липовій Алеї, 5. Нема конкретизації, де будувати", – стверджує міський голова Львова.

При цьому, нагадаємо, ще влітку минулого року мерія повідомляла, що спорткомплекст до Євробаскету швидше за все будуватимуть біля стадіону "Арена-Львів" а цим проектом, як наголошувалось тоді, зацікавились кілька іноземних компаній.

Тому закономірно постає питання – чому раптом як варіант з’являється територія, далеко не приваблива для такого будівництва з технічного боку? Чому в мера Львова та депутатів раптом виявилася колективна амнезія і вони раптом забули  про те, де саме планувалося будувати спортивну арену під Євробаскет?

Снопківський парк – reset

Про те, що із ухвали Львівської міської ради 7 лютого стирчать вуха зазіхань на територію Снопківського парку першими задовго до її ухвали здогадались мешканці прилеглих до парку вулиць.

Їм же ще зовсім недавно вдалося через прокуратуру не допустити забудови парку, як це передбачалось згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міськради "Про розроблення детального плану території району збудови на вулиці Кримській" від 26 жовтня 2012 року.

Аж тут знову - загроза забудови парку. Цього разу вже в новому рішенні №50 виконкому від 25.01.2013 року, в якому йдеться про розроблення детального плану території у межах вулиць Зеленої, Липової Алеї, В.Стуса, Кубанської.  Землі Снопківського парку та дендропарку Бенедикта Димбровського  згідно з рішенням були включені в розробку з метою їх майбутньої забудови.

Львів’яни відразу ж звернулися до президента ФК "Карпати" Петра Димінського, аби той "сказав СТОП цьому рішенню виконкому" та не дав заплямувати репутацію футбольного клубу.

На «снопківський слід» в нещодавній ухвалі міськради вказує і голова Львівської обласної організації ВМГО "Молоді регіони" Богдан Хруставчук. Він наголошує, що, згідно з ухвалою міськради від 7 лютого, погодження детального плану території згаданих вулиць повністю під контроль ЛКП "Спортресурс", яке є цілковито підконтрольним Львівській міській раді.

Uhvala2114 660

А це, з словами Хруставчука, свідчить про одне – прагнення міських чиновників здобути контроль над землями двох парків: Снопківського та Бенедикта Димбровського, та в майбутньому – забудувати їх.

Громадський діяч вказує ще на один важливий аспект цієї проблеми – проходження магістралі через парк, що була показана в схемі-прив’язці території до місця плану забудови.

"Виглядає на те, що у парк їде магістраль, розв’язка дороги проходить через парк. Розв’язка обговорювалась у міськраді, але до ухвали. На екрані перед депутатами продемонстрували місце розташування ділянки, і видно було дорогу, яка йде в парк, і вона аж ніяк не виглядала пішохідною. Тоді було багато запитань від депутатів до доповідача, на які той не міг дати відповіді. Проте секретар Львівської міської ради Василь Павлюк сказав на це не зважати і просив голосувати, бо це нібито честь нашого міста", – стверджує Хруставчук. 

karta660

Отож виходить, що хтось у міськраді вже давно виношував плани забудови цих територій. І про це не могли не знати в тому числі й депутати Львівської міськради, на яких, до слова, покладені функції контролю за діяльністю виконавчої влади в місті.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.