Степан Микитюк,  1 жовтня 2022

Перун, земля та стріли колаборантів

Нещодавно Львівщину вразила прикра новина з Івано-Франкового.

19 серпня на автозаправці біля Львова правоохоронці затримали голову земельної комісії Івано-Франківської ОТГ, керівника місцевого комунального підприємства "Благоустрій-Янів" Романа Спільника. Чиновника затирали за підозрою в отримання хабаря, як то кажуть на гарячому, під час отримання 38 тисяч гривень (на той час – 1000 доларів) за надання в оренду техніки з його комунального підприємства.

Роман Спільник, окрім титанічної праці на благо громади,  зареєстрований також як ФОП у селі Вороців Яворівського району, займається підприємницькою діяльністю у сфері інжинірингу, геології та геодезії. А село Вороців ще неодноразово з’явиться у цій розповіді. Справа, наче, банальна. Подумаєш, ще одному чиновнику інкримінують корупційні дії. Чи він перший, чи він останній.

Однак є дві, так би мовити, обтяжувальні обставини. Першу розуміють усі, і називається вона війна. Коли українці масово донатять на військо, і навіть старенькі пенсіонери приносять у волонтерські штаби баночки з домашніми закрутками для наших бійців, якийсь 37-річний статевозрілий чолов’яга дозволяє собі морально знищувати ідеали, до яких прагнуть українці, і за які, властиво, нині точиться війна. 

Про другу обставину знають хіба що в Івано-Франковій громаді. Затриманого Романа Спільника на Янівщині вважають правою рукою голови  ОТГ Ірини Перун. Як і її саму вважали правою рукою батька Романа – Богдана Михайловича Спільника – в часи, коли той очолював Вороцівську сільську раду, а пані Перун була у ній землевпорядником. Тому тепер, коли Ірина Михайлівна очолила громаду, до якої увійшов й Вороців, сина колишнього наставника моментально припасували до приємних посад як у раді, так і в комунальному підприємстві. 

Коли відразу після затримання Романа Спільника журналісти звернулися за коментарем до Ірини Перун, то вона підтвердила інформацію про затримання та водночас запевнила, що деталі їй невідомі. Вона висловила переконання, що затримання не пов'язане з земельними справами, оскільки від початку воєнного стану жодних земельних питань селищна рада Івано-Франкового не розглядала та не приймала. 

Хтось би згадав народну мудрість про шапку з ватрою, але варто з розумінням поставитися до тривог пані голови, адже земельні питання переслідують Ірину Михайлівну все її свідоме чиновницьке життя. Ще 1991 року 20-річною чічкою Ірину Перун прийняли на посаду землевпорядника у Вороцівську сільську раду. На цій посаді вона пропрацювала до 2010 року, поки її не обрали на посаду сільського голови у селі Вороців. 

Обрання для багатьох місцевих було дивним, і тому відразу пішли чутки про нечесність виборів і широкі плечі за новообраною головою. Зрештою, на той час Яворівщина, як і сусідня Жовківщина, вважалися вотчиною одіозного поплічника Медведчука Тараса Козака. А про беззаконня, яке творили всесильні майбутні колаборанти, знає кожен, хто займався на Львівщині бізнесом чи політикою. Прізвища Козака та Медведчука скандально вигулькнули в Івано-Франковому буквально рік тому. Однак це вже інша історія.

А на час обрання Перун головою у Вороцеві місцеві ще добре пам'ятали буремну осінь 2006 року. 

"Пляшка з коктейлем Молотова влучила в наше вікно та впала на килим. Кімната запалала. Щастя, що дружина спала обличчям до стіни. Суміш вибухнула за кілька сантиметрів від неї", – згадує 44-річний Мирослав Пришляк, тодішній заступник голови села Вороців і голова місцевого виконкому.

За два дні до того скоїли напад на Мирослава Пришляка. У неділю вранці, коли сім'я збиралася до церкви, біля воріт до нього підійшли троє заїжджих молодиків у спортивних костюмах. Вимагали, щоб показав машину, якою начебто скоїв ДТП.

"Я вперше чув про якесь ДТП. Сказав їм, щоб прийшли з дільничним, якщо мають запитання. Один із них витяг металево-гумового кийка та замахнувся мені в голову. Добре, встиг рукою затулитися. Але синець не сходив два тижні", – згадував потерпілий у розмові з журналістами. 

Більшість мешканців Вороцева були переконані, що причиною тиску на Пришляка є його конфлікт із землевпорядницею Іриною Перун. Земля у Вороцеві вже тоді була вельми дорогою та сягала до $1000 за сотку. Це пояснювалося мальовничими місцями та близькістю до Львова. Мирослав Пришляк мав свою позицію щодо дерибану вороцівської землі. Наступного ранку, після підпалу будинку Пришляка, 60 жителів Вороцева перекрили рух міжнародною автотрасою Львів – Краковець, вимагаючи звільнити землевпорядницю. Твердили, що Перун зловживала владою та наживалася на громадській землі. Утворилася кількасотметрова автомобільна черга. Чотири години машини пускали в об'їзд Вороцева.

Обласне управління земельних ресурсів навіть дало громаді розписку, що землевпорядниця зі своєї посади заочно усунули. Однак  звільнити її не можуть, тому що жінка на лікарняному. Винуватиця торжества, звісно, що спростовувала свою причетність до дерибану та цькування опонента. Парадоксально, але за її словами, вона взагалі не мала до того процесу жодного стосунку. 

"Мене звинувачують у неправомірному розподілі земельних паїв. Але я лише виконавиця, землю ділить сесія депутатів. Брешуть, що я роздавала землю чужим людям. У списку пайовиків справді є незнайомі прізвища, але це ті люди, які успадкувати ділянки від померлих жителів Вороцева" – запевняла чиновниця журналістів.

Тоді, у 2006-му, Ірину Перун не звільнили. Щобільше, вона взяла низький старт та вже готувалася до нових кар’єрних звершень.  Проте любов пані Перун до рідної землі несла у собі якісь ледь не архетипні ознаки. У декларації за 2016 рік, незадовго до свого обрання головою Івано-Франкової ОТГ, тоді ще голова Вороцівської сільради Ірина Перун подала право власності на вісім земельних ділянок у селах Вороців, Карачинів, Паланки, що підпорядковані Вороцівській сільраді. Площа найбільшої з них – 13 404 кв. м.

Не смійтеся, але у 2015 році одну з ділянок пані голові просто подарували. Як свідчить електронна декларація, громадянка Катерина Вахула зробила Ірині Перун "подарунок у негрошовій формі". За цим формулюванням стоїть земельна ділянка у селі Паланки загальною площею 3 390 кв. м, вартість якої на той час становила 256 902 грн. Але схоже, що така неземна любов до землі з'їдала пані Перун чимало нервів і, можливо, ресурсів.

Так, у жовтні 2013 року щодо голови Вороцівської сільради Ірини Перун відкрили кримінальне провадження за №12013150010000763 про обвинувачення в кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Однак ухвалою Яворівського районного суду Львівської області від 15 квітня 2016 року Ірину Перун звільнили від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв'язку з закінченням строків давності, а кримінальне провадження щодо неї закрили. 

У цій ухвалі йшлося про те, що Ірина Перун, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах конкретних осіб, умисно підписувала кадастрові плани земельних ділянок, акти встановлення та узгодження їхніх меж із неправдивими даними щодо місця розташування земельних ділянок, що призвело до подальшого виготовлення державних актів на право власності на земельні ділянки та неправомірної їх передачі у власність. Однак органи досудового слідства  кваліфікували дії Ірини Перун не як зловживання службовим становищем, а як службову недбалість – за ч. 2 ст. 367 КК. Щоб зрозуміли всі варто уточнити ще раз про те, що у справі йшлося про завдані державі збитки на суму 1,344 мільйона гривень.  

З розвитком комунікацій зі сусіднім Львовом земля на території Івано-Франкової громади нині продовжує бути дорогою та бажаною. А значить скандали у громаді неминучі. У самій громаді вже назріває невдоволення головихою. Дедалі частіше висловлюють невдоволення її методами управління й депутати Івано-Франкової селищної ради. Все більше місцевих депутатів долучається до обговорення можливості висловлення голові недовіри та зняття її з посади. Щоправда, тут є певний нюанс. 

"Із 26 депутатів, 10-12 безпосередньо перебувають під впливом селищної голови. Працюють безпосередньо у виконавчих органах, в комунальних підприємствах, чи у бюджетній сфері. Тому їм важко буде ризикнути відкрито виступити проти Ірини Перун", – ділиться інсайдер в керівництві ОТГ.

І все ж, видається, що процес пішов, а справа відставки голови Івано-Франкової ОТГ є лише питанням часу. Тим більше, що опоненти, очевидно, обов’язково згадають пані Перун ще один нещодавній скандал, що пов'язаний з людьми з середовища нині вже офіційно визнаних колаборантів. 

Йдеться про історію погодження Івано-Франківською селищною радою будівництва дороги до садівничого товариства "Перлина Розточчя", яке поставило під загрозу безпечне функціонування греко-католицької святині на Страдчанській горі. Один із власників ділянки, ймовірно, близька людина до родини Козаків. А самі землі членів кооперативу розташовані неподалік Великопілького кар'єру, де пісок видобуває родинна фірма Тараса Козака, яка вже прокладала дорогу через місцевий ліс. Однак це вже зовсім інша тема.

фото: Фб Ірини Перун

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.