Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пам'ятника Геврику в Дрогобичі

google.com.ua

Середа, 12 жовтня 2022, 16:46

Міськрада Дрогобича звернеться до Інституту нацпам’яті щодо пам'ятника Геврику

пам'ятника Геврику в Дрогобичі

У місті тривають консультації з громадою щодо демонтажу пам'ятника героя СРСР Геврика.

Про це повідомила пресслужба Дрогобицької міської ради.

У Дрогобицькій ОТГ в рамках декомунізації та дерусифікації тривають консультації та обговорення щодо демонтажу пам'ятника герою СРСР Григорію Геврику.

Як пояснили у міськраді, серед дрогобичан старшого покоління популярна версія, що Геврик до мобілізації в Червону Армію був членом ОУН-УПА та добровольцем дивізії "Галичина", але щоб уникнути переслідувань був змушений перейти на бік РСЧА.

На адресу міськради Дрогобича надійшли звернення з різною інформацією. Одні заявники вимагають демонтувати пам’ятник Геврику, як символ радянської армії та більшовицької влади та наголошують, що його вшанування є недопустимим і прямо підпадає під дію закону про декомунізацію. Інші – зберегти.

Щоб розв'язати це питання Дрогобицька міська рада скерує звернення до Інституту українізації та Інституту національної пам’яті, а також на платформі E-DЕМ розпочато електронні консультації з громадою.

Зазначимо, Григорій Геврик народився 1925 року у Дрогобичі у робітничій сім’ї. На фронті – з вересня 1944 у складі кулеметного відділення 330-го гвардійського стрілецького полку, 129-ої гвардійської стрілецької дивізії, 1-ої гвардійської армії, 4-го Українського фронту. Вперше проявив себе у боях у горах Чехії – у Буковсько, був нагороджений Орденом Слави III ступеня. 

У березні 1945 року загинув у бою біля м. Фрідштадт (тепер Польща), а у червні того ж року йому надали звання Героя СРСР із врученням ордена Леніна, посмертно, і медалі "Золота Зірка".

Пам'ятник Геврику спорудили у Дрогобичі у 1970 році.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.