Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

книга Іммануїла Канта

wiadomosci.wp.pl

Вівторок, 25 жовтня 2022, 16:36

У Польщі вивчать ситуацію з подарованим Папі Римському стародруком зі штампом львівської читальні

книга Іммануїла Канта

МЗС Польщі вивчить припущення, що подарована Макроном Папі Римському книга могла бути викрадена під час Другої світової війни зі Львова.

Про це повідомляє польське видання Wiadomosci.

Міністерство закордонних справ Польщі розпочало розслідування щодо  подарунка президента Франції Еммануеля Макрона Папі Римському Франциску на аудієнції у понеділок, 24 жовтня.

Йдеться про рідкісне видання твору німецького філософа Іммануїла Канта "До вічного світу" 1796 року. Штамп на стародруці з печаткою Академічної читальні у Львові свідчить, що книга колись була в польських колекціях.  

"Міністерство закордонних справ розслідує справу про подарунок, який президент Франції зробив Папі Франциску під час аудієнції, але міністерство не робить заяву з цього приводу" – заявив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

У соцмережах висунули припущення, що книгу могли викрасти під час Другої світової війни, коли Львів перебував під окупацією.

Натомість літературознавець з Університету Миколи Коперника в Торуні (Польща) Богдан Бурдзей заявив, що Академічна читальня у Львові була не університетською бібліотекою, а організацією академічної молоді.

Він вважає, що переданий Папі Франциску примірник книги був придбаний на онлайн-аукціоні, а версію про розграбування книги під час Другої світової відкидає.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.