Зміст статті

14 листопада 2022

Віталій Туровцев: Буржуйка – це об'єкт підвищеної небезпеки

Розмова з речником ГУ ДСНС Львівської області Віталієм Туровцевим.

Варіанти розмовляють з речником ГУ ДСНС Львівської області Віталієм Туровцевим про особливості експлуатації буржуйок та генераторів у місті під час війни.

ДСНС не надала роз'яснень щодо використання буржуйок в укриттях багатоповерхових будинків, які влада Львова активно закликає ставити мешканців та керівників установ?

Використання буржуйок дозволяється в будівлях не вище двох поверхів. Вимоги до їхнього встановлення та використання чітко зазначив виробник, який ніколи не візьме на себе відповідальність та не напише про те, що буржуйки можна встановлювати в житлових приміщеннях. 

Згідно з чинними нормами, якщо будівля більш як два поверхи, то встановлювати буржуйки  заборонено. Влада Львова рекомендувала встановлювати та використовувати буржуйки за умови відсутності газу та світла, але, на наш погляд, від цих буржуйок буде більше небезпеки, аніж користі.

Буржуйка – це об'єкт підвищеної небезпеки. Якщо її вже встановили, то має бути людина, яка слідкуватиме за нею та відповідатиме за її експлуатацію.  Є чимало вимог щодо встановлення та експлуатації буржуйок, зберігання запасу дров чи іншого палива. Їх визначають виробники цих печей. Також визначили й температуру трубопроводу, яку потрібно чітко контролювати. 

Має бути правильне виведення продуктів згорання диму. Буржуйка виділяє чадний газ, і тому обов'язково мають бути датчики, що контролюють його наявність. Адже якщо буде велике скупчення людей в підвали (укритті), де працюватиме буржуйка, то люди можуть отруїтися чадним газом, який не має ні запаху, ні смаку. 

Які основні вимоги щодо безпеки встановлення та експлуатації буржуйок у двоповерхових будинках? 

Все починається від місця встановлення буржуйки. Обов'язково має бути негорюча основа, яку, наприклад, виклали цеглою. Треба дотримуватися відстані від горючих речовин, запас дров не повинен зберігатися поблизу пічки. Також важливий моментом є виведення труби назовні. Вона має проходити через негорючу перетинку (металевий лист, наприклад)  та виходити назовні хоча б на пів метра та мати висоту 70 см. Тоді й буде правильний вихід продуктів згорання, які не збиратимуться всередині. Температура трубопроводу  не повинна перевищувати 90 градусів. Якщо буде більше, то є ймовірність до загоряння. 

Якщо виникла надзвичайна ситуація під час експлуатації буржуйки, то хто відповідатиме за це? 

Балансоутримувач приміщення, де встановили буржуйку. Якщо люди ризикнули та встановили буржуйку, то повинен бути надзвичайно жорсткий контроль за нею. Має бути відповідальна особа, яка слідкуватиме за її роботою від моменту запалення і до моменту повного погашення. Повинен бути контроль за чадним газом, контроль навколо місця роботи пічки. Буржуйка малоефективна у великих приміщеннях, вона може нагріти маленькі приміщення. Ефект її застосування для приготування їжі сумнівний, особливо якщо йдеться про приготування для великої кількості людей.  

Якщо до ДСНС звертаються за роз'ясненням щодо встановлення буржуйок у школі, то служба не рекомендуєте цього робити? 

Є правила пожежної безпеки, які чітко обумовлюють те, що дозволено, а що – заборонено. Зрозуміло, що ніхто не хоче на себе брати відповідальність, щоб дозволити встановити буржуйку там, де їх теоретично не має бути. Буржуйка – це підвищений ризик, але є альтернативні варіанти, більш безпечні, наприклад, генератор. З генераторами також не все просто, але ризиків від них набагато менше, ніж від буржуйок. 

Які вимоги ДСНС до безпеки генераторів? 

Генератори працюють на бензині чи дизпаливі. Вони небезпечні тому, що відбувається виділення продуктів згорання, а тому їх обов'язково варто встановлювати за межами приміщення. Якщо це балкон квартири, то він обов'язково має бути відкритим, щоб продукти згорання  виходили назовні, тобто не накопичувався чадний газ. 

Львівська влада інформувала про те, що паливо для генераторів не можна зберігати в підвалах? 

Допускається зберігання лише добового запасу палива біля генератора. Також має бути визначена особа, яка доглядає за генератором та його роботою, а якщо виникне якась непередбачувана ситуація, то вона має забрати цей запас з місця зберігання. Якщо хтось захоче зберегти бочку палива для генератора, то цього не можна робити ні в приміщенні, ні на балконі. До того ж потреби такої немає, оскільки можна під'їхати на АЗС і поповнити запас. 

Генератори також можуть спричинити пожежу під час неправильного під'єднання? 

Люди не братимуть потужні генератори для квартир, навіть для дому. Якщо вони витратять гроші на генератор, то, сподіваюся, що викличуть електриків, щоб його приєднати. Нас насамперед турбують ті, хто самовільно підключатиме генератори, оскільки зараз багато хто економить на всьому, то може зекономити й на їхньому під'єднанні. Тут і можуть виникнути ризики з неправильним під'єднанням, і тому бажано, щоб це робили фахівці, тобто це не той випадок, щоб економити. 

Хто відповідатиме за виникнення надзвичайної ситуації внаслідок неправильної експлуатації генератора?

Власник помешкання, у випадку будинку – ОСББ чи балансоутримувач будівлі. 

Чи були вже нещасні випадки через неправильне використання буржуйок та генераторів?

Не було, але це для нас, рятувальників, це надзвичайно складний період. Ми готуємося до різних випадків, оскільки є чимало ризиків. Якщо раніше основною причиною нещасних випадків в зимовий період було неправильне використання електрообігрівачів та інших приладів, то зараз ми виходимо на зовсім інший рівень. Якщо ситуація розвиватиметься у такому режимі як зараз, то ми перезимуємо спокійно.

Якщо ж не буде тепла, світла та газу, то люди почнуть шукати вихід, а це небезпечно. У нас неодноразово до війни були вже випадки, коли під час гасіння пожежі в підвалі будинку ставався вибух, тому що хтось з мешканців сховав там каністру бензину, тримав розчинника 20 літрів чи газовий балон. Нині такі ризики зросли. Це окремий ризик для рятувальників, додаткове навантаження. 

Насамперед йдеться про використання газових балонів і приладів у помешканні. Є відповідальні мешканці, які слідкуватимуть за безпекою їхнього використання, але є категорія людей, яка до цього ставиться менш відповідально, і це може створити значні проблеми.  Кожен газовий балон, навіть маленький туристичний, є небезпечним, тому що він може вибухнути під час неправильної експлуатації чи нагрівання, а такі вибухи мають серйозні наслідки через збільшення тиску повітря. 

Як правильно приєднати газовий балон?

У повністю електрифікованих будинках не можна встановлювати газові. Але у форс-мажорних обставинах люди це робитимуть. А тому важливо їм пояснити те, як правильно використовувати газовий балон. Потрібно прочитати інструкцію, дотримуватися техніки безпеки та приєднати його завчасно, а не в останню хвилину. Якщо дотримуватися інструкцій виробника, то ми пройдемо зиму безпечно. 


фото: Фб Віталія Туровцева

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.