Гуцул Байден привітав маленького Ісусика у шопці в Нагуєвичах

П'ятниця, 23 грудня 2022, 15:17

У заповіднику "Нагуєвичі" становили Різдвяну шопку з гуцулами, Джо Байденом та Степаном Бандерою.

Про це повідомляє Державний історико-культурний заповідник "Нагуєвичі" на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сьогодні, 23 грудня, біля приміщення літературного музею Івана Франка у Державному історико-культурному заповіднику "Нагуєвичі" встановили Різдвяну шопку, де серед традиційних біблійних персонажів розмістили фігури трьох гуцулів, Президента США Джо Байдена та героя Степана Бандеру, скульптуру якого подарував для заповідника випускник Львівської академії мистецтв Іван Мисакович.

За словами авторів ідеї, унікальність українських шопок у тому, що кожна місцевість вносить у них національний, регіональний елемент, який власне їх і відрізняє.

"Зазвичай сюжет вертепної драми обертається довкола наказу царя Ірода вбити немовлят у Віфлеємі і його подальшого покарання. Релігійна фабула п’єси поступово переростає у світську – з висміюванням людських гріхів, соціальних недоліків.

Ми мусимо навчитись в сучасному трактуванні показати свою автентику, речам надавати оту нашу внутрішню силу, якою відзначалась Україна, попри війни, катаклізми, які ми неодноразово переживали й переживаємо зараз" – йдеться у повідомленні.

У заповіднику наголошують, що у другій половині ХІХ століття шопка була переносною і мала вигляд двоярусної скриньки, схожої на вкриту соломою хатинку. У верхньому, декорованому поверсі за допомогою ляльок-фігурок відтворювалася священна подія Різдва Христового, у нижньому – світські, народні сценки, які демонстрували тогочасне побутове життя.

Мітки: католицьке Різдво, Нагуєвичі, новини львова, фото, шопка