Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

охоронні таблиці

city-adm.lviv.ua

Четвер, 29 грудня 2022, 13:46

У Львові з таблиць на пам’ятках культурної спадщини заберуть радянські написи

охоронні таблиці

У місті з охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, ліквідують напис "Українська Радянська Соціалістична Республіка".

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Управління охорони історичного середовища міськради забере з охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, напис "Українська Радянська Соціалістична Республіка".

Зараз у місті випробовують методику усунення цих написів. 

"Чавунні охоронні дошки старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, не доцільно демонтовувати, оскільки вони міцні й належно ознаковують статус будинку. Їх стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив видатний український графік Георгій Нарбут. Єдиним написом, що підлягає декомунізації, є напис "Українська Радянська Соціалістична Республіка". Зараз випробовуємо методику усунення цих написів і приймемо кінцеве рішення" – зазначили в управлінні охорони історичного середовища.

Водночас демонтаж таких таблиць можливий у тих випадках, де на будівлях-пам’ятках вже встановлені охоронні дошки нового зразка, відповідно до "Порядку встановлення та утримання охоронних дощок та охоронних знаків на нерухомих пам’ятках".

За словами керуючої справами виконкому Львівської міськради Наталії Алєксєєвої, у Львові ще є близько 50 охоронних дощок з радянськими написами, які слід усунути. 

Нагадаємо, 20 вересня, на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.