Зміст статті

23 січня 2023Поліна Гулій

Перепустка для любаски

Таємниця перепустки: хто, як і чому їздить площею Ринок.

У неділю, 22 cічня, мережу облетіло відео, на якому начальник управління патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко дарує своїй нареченій, працівниці Львівcької обласної ради Василині Федюк перепустку на проїзд автомобілем марки Mercedes-Benz у пішоходну зону старого Львова.

Публікація викликала суспільний резонанс, і того ж дня правоохоронця відсторонили від посадових обов'язків. За фактом передачі документа призначили службове розслідування.

У зв'язку з великою увагою до цього інциденту Варіанти вирішили з'ясувати, яким є загальний порядок видавання перепусток на проїзд площею Ринок. Хто забезпечує виготовлення та поширення цих документів, які категорії претендують на отримання перепусток, які вимоги до володіння ними. І найголовніше, на якій підставі документ отримали фігуранти цієї історії.

Хто видає перепустки?

Із положення про порядок в'їзду транспортних засобів у пішохідну зону центральної частини Львова стає відомо, що перепустки на право в'їзду видає комунальне підприємство "Ратуша-сервіс". Кожен окремий випадок вивчає постійна комісія, що діє при цьому ЛКП. Власники легкових автомобілів реєструють перепустки через ЦНАП міста Львова.

Хто має право на перепустку?

Положення визначає п'ять категорій транспортних засобів, користування якими дозволяє безперешкодний проїзд пішоходною частиною центральної вулиці Львова:

1) спеціалізований службовий транспорт;

2) комунальний транспорт;

3) автотранспорт постійно або тимчасово зареєстрованих мешканців площі Ринок;

4) транспорт підприємств і закладів, що функціонують на пішоходній ділянці вулиці;

5) транспортні засоби, що обслуговують офіційні делегації та заходи на території старого Львова.

Розблокувати локацію для проїзду можуть також у виняткових потребах містян чи підприємств.

Василина Федюк

Яких вимог дотримуються користувачі перепусток?

Для вільного пересування пішохідною ділянкою площі Ринок водії мусять розмістити документ під вітровим склом автівки так, щоб його могли зафіксувати охоронці правопорядку. Зокрема, перевіряти посвідчення на ділянці вповноважені представники Муніципальної варти.

Перепустки для автовласників чинні впродовж двох років від часу отримання. Для переоформлення водії повинні звернутися в ЦНАП.

На володіння такими документами чітко встановлений ліміт – одна перепустка на одне помешкання.

До того ж суворо заборонено експлуатувати перепустку на інших автономерах. Така зухвалість загрожує анулюванням посвідчення.

Роман + Василина = П

Щодо випадку Романа Пилипенка та Василини Федюк, то йдеться про порушення правил власником посвідчення. Пилипенко не міг дарувати службову перепустку своїй імовірній співмешканці. Тож з огляду на умови Положення документ у кермувальника забрали цілком справедливо.

Проте сьогодні історія сумнозвісного подарунка набула неочікуваних подробиць. Виявляється, що перепустка, яку отримала Василина Федюк, була недійсною. Ба більше, посвідчень, що фігурували на відео, немає в обігу від 2021 року.

Про це під час брифінгу заявила очільниця ЛКП "Ратуша-сервіс" Ірина Тихоліз.

"На відео перепустка старого зразка, яка втратила чинність два роки тому і відповідно не дає права заїзду на площу Ринок. Дівчина не змогла би проїхати з червоним посвідченням. Наразі дійсними є три зразки перепусток за категоріями: мешканець, бізнес і службова машина", – зазначила вона.

Трохи згодом Тихоліз повідомила, що службові машини, подібні до автівки Пилипенка, можуть пересуватися старим Львовом взагалі без дозволів.

"Службові марковані машини заїжджають без дозволу, тобто інкасаторам, пожежникам та будь-яким іншим авто з оперативними номерами дозволи не потрібні", – запевнила посадовиця.

Нагадаємо, що наскрізний проїзд через пішохідну зону площі Ринок Львівська міська рада заборонила у 2018 році. Відповідне положення розробили для того, щоб зберегти туристичні об'єкти, внесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Автор: Поліна Гулій

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.