Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

фізика

Прес-реліз,   П'ятниця, 27 січня 2023, 13:39

Як цікаво вивчати фізику: топ книг, які зроблять науку зрозумілою

фізика

Фізика входить до числа фундаментальних наук. На основах цієї дисципліни базуються багато інших, зокрема: геометрія, біологія, хімія, архітектура тощо.

Проте в сучасній освітній програмі фізиці приділяється мало уваги і відводиться недостатньо часу. Також нагальною проблемою є дефіцит вчителів по цій дисципліні, низьке забезпечення прикладними матеріалами для практичних занять. Через це значно знижується рівень викладання дисципліни в школах та як наслідок, погіршується якість підготовки і знань учнів. 

Розуміючи важливість науки, багато батьків намагаються знайти можливості для додаткового навчання, проте не рідкою проблемою є слабкий інтерес самої дитини. Змушувати в такому випадку не вихід, бо можна зовсім відбити бажання навчатися. Краще обрати інший шлях – зацікавити школяра, щоб він сам займався фізикою. З дітьми цього досягти легше, бо вони природно більш допитливі і ще прислухаються до порад, тому батькам варто скористатися можливістю заохотити дитину. Тим більше, що для вивчення фізики сьогодні є безліч можливостей та матеріалів.

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Buki: https://buki.com.ua/tutors/fizyka/lviv/

Цікаві книги про фізику

Для того, щоб полюбити науку та охоче нею займатися, перш за все треба її розуміти. Школярам допоможуть в цьому книги, які пояснюють основні закони та явища.

«Як все працює. Закони фізики в нашому житті» автор Л. Блумфілд

В книзі докладно пояснюється, чому літаки не падають, коли літають, яким чином iPad відтворює музику, а пральні порошки  відпирають бруд та інші явища, з якими ми стикаємося щодня. Читачі пізнають фізику та її закони поступово, на прикладі реальних життєвих ситуацій.

«7 основних уроків з фізики», автор К. Ровеллі

Всі основи науки доступно викладені в 7 розділах. Так, в першому розкривається тема теорії відносності  Ейнштейна, в другому – розповідається про квантову механіку, в третьому – про Всесвіт, четвертому – про елементарні частки, в п’ятому – про квантову гравітацію, в шостому – про чорні діри, а в заключному – міркування про світ з позиції фізики. Книга розрахована на тих, хто тільки починає вивчати фізику, чи потребує удосконалення базових знань.

«Атоми у нас вдома», автор К. Вудфорд

Мета книги – дати читачам можливість зрозуміти оточуючий світ, пояснити буденні явища доступною мовою. На сторінках є відповіді на питання, якими кожен задавався хоча б один раз: чому горить електрична лампочка, чи чому великі споруди не провалюються під землю тощо.

Книги про Джорда від Стівена та Люсі Гокінгів

Це серія з 3-х книг: «Джордж і таємний ключ», «Джордж і Великий вибух», «Джордж і скарби космосу». В них просто і з гумором пояснюються основи фізики, цікаві загадки Всесвіту і теорії над якими десятиліттями б’ються вчені. Книги написала Стівеном Гокінгом в співавторстві з донькою.

«На лужку Енштейна. Що це таке ніщо, і де починається все», автор А. Гефтер

Автор книги – науковий журналіст, яка почала вивчати фізику, аби знайти відповідь на питання «Чи можна уявити ніщо», почуте в 15 років від батька. Вона базові знання з фізики викладає трохи нетипово, переплітаючи їх з вигаданими розповідями про подорожі доньки і батька за межі Всесвіту, роздумами підлітка та дорослого. При цьому, докладно пояснюються складні фізичні терміни і поняття. Захоплюючись читанням розповіді, діти непомітно для себе навчаються і пізнають основні закони фізики.

Рекомендації для навчання

Підсумовуючи, відзначимо, що фізика – це серйозна і досить складна наука. Книги, які ми перерахували вище, допомагають її зрозуміти, проте вони не можуть слугувати заміною повноцінному навчанню. 

Для отримання міцних знань, достатніх для успішної здачі ЗНО та вступу в ВНЗ, краще за все вивчати фізику з репетитором чи відвідувати тематичні гуртки. В умовах сьогодення, другий варіант не завжди доступний, проте можна знайти альтернативу  в виді додатків на телефон, освітніх блогів на You-Tube (наприклад, від одеського викладача Павла Віктора, чи англомовний minutephysics), виконувати прості експерименти вдома. Але основний акцент в отриманні знань треба ставити саме на заняття з викладачами.  Це не тільки дисциплінує, а й забезпечує гарантію позитивного результату.

Репетитор підбере оптимальну програму згідно рівня знань дитини та цілей, допоможе розібратися в незрозумілих темах, швидко виправити помилки. До того ж, заняття з викладачем можуть стати корисним хобі. Вони допоможуть відволікти школяра від важких періодів сьогодення та цікаво організувати його дозвілля.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.