Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

П'ятниця, 10 березня 2023, 14:52

На Львівщині декомунізують ще три радянських пам'ятники

Львівщина

В області демонтують монументи-символи радянської окупації у Турці, Меденичах та селі Стрілки.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА. 

У вівторок, 7 березня, консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА визначила ще три об’єкти-пам’ятки радянським солдатам у м. Турка, смт Меденичі та с. Стрілки, які мають демонтувати.

"Від початку року три громади області звернулися в департамент з метою позбутися символів радянської окупації на своїй території. Турка та Стрілки планують перенести братські могили радянських воїнів з центральної частини своїх населених пунктів на місцеві кладовища. А жителі смт Меденичі – демонтувати скульптуру радянського солдата.

Ми підтримуємо такі рішення, а тому якнайшвидше винесли ці питання на розгляд консультативної ради і її члени одноголосно підтримали всі три ініціативи. Тепер відповідні документи будуть подані до центрального органу охорони культурної спадщини" – пояснила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

За її словами, минулого тижня в області декомунізували 6 об’єктів: 2 об’єкти монументальної пропаганди радянської влади в селах Сулятичі та Заріччя Стрийського району, 2 пам’ятники "радянським визволителям" в селах Стрілки і Топільниця Самбірського району, пам’ятник льотчику-лейтенанту Городенцеву в селі Луки Самбірської ОТГ та пам’ятник із меморіального комплексу "Слава героям" в смт Бориня на Самбірщині.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.