Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

площа Міцкевича

Середа, 15 березня 2023, 11:22

Львівські архітектори проти будівництва підземного паркінгу на площі Міцкевича без експертизи

площа Міцкевича

Львівська спілка архітекторів просить у міськради обговорити з експертами будівництво підземного паркінгу на площі Міцкевича та провести гідрогеологічні дослідження.

Про це повідомляє Львівська спілка архітекторів Національної спілки архітекторів України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Львівська спілка архітекторів НСАУ звернулася з відкритим листом до Львівської міської ради з вимогою переглянути рішення щодо будівництва підземного паркінгу на площі Міцкевича та організувати громадське обговорення з залученням широкого кола експертів, перед цим провівши дослідження гідрогеологічного стану ґрунтів в зоні планування підземного паркінгу.

Як йдеться у документі, громадські слухання мерія провела з обмеженнями для участі професійних архітекторів, які стурбовані юридично правовими аспектами цього проєкту та виявили ряд серйозних проблем, які можуть привести у майбутньому до непоправних негативних наслідків.

До переліку цих ризиків входить:

- будівництво підземного паркінгу в існуючих несприятливих геологічних умовах може призвести до негативних техногенних наслідків як для сусідніх будівель, які можуть бути зруйновані, так і для всієї центральної частини міста;

- порушення гідрології та конструктиву вузлів кріплення підпор для стін колектора річки Полтва;

- зміна автомобільного руху із зменшенням пропускної здатності прилеглих вулиць, що неминуче вплине на загальний стан руху транспорту у місті та на погіршення екологічного стану повітря у центральній його частині;

- зміна умов сприйняття пам’ятника Адаму Міцкевичу, найбільшу шкоду композиційному рішенню площі Міцкевича принесуть пандуси обабіч його бокових сторін, які зруйнують історично закладену містобудівну ідею горизонтальної безперервності громадських просторів над руслом річки Полтва – між проспектом Свободи і проспектом Шевченка.

Також архітектори стурбовані тим, що поява серед площі ліфта для сполучення з паркінгом, який недоречний поруч із всесвітньо відомим памʼятником, буде привертати до себе зорову увагу і таким чином "конкурувати" з ним у просторі площі.

"Просимо публічно винести дане питання на громадське обговорення із залученням широкого кола експертного середовища і дати можливість взяти участь у ньому не тільки мешканцям та власникам прилеглих будівель до площі Міцкевича, але й іншим зацікавленим особам – всім мешканцям міста Львова, яким не байдужа доля центральної частини міста. І серед них – архітекторам, реставраторам, художникам, мистецтвознавцям, інженерам, геологам, екологам.

Наполегливо рекомендуємо насамперед актуалізувати та провести фундаментальні дослідження гідрогеологічного стану ґрунтів в зоні планування підземного паркінгу, створити спеціальну експертну раду з представників вище названих професій, яка перед експертним громадським обговоренням надасть свої незалежні висновки" – наголошує Львівська спілка архітекторів НСАУ.

Нагадаємо, у лютому цього року у Львівській міській раді оприлюднили детальний план території у районі площі Адама Міцкевича, згідно з яким планують здійснити реконструкцію площі з прилеглими вулицями, змінити організацію руху транспорту, облаштувати підземний паркінг.

З проханням про розроблення цього детального плану до міськради звернулася компанія ТзОВ "Центр розвитку нерухомості", власником якої є бізнесмен Віталій Антонов. Ця фірма вже будує готель на площі Міцкевича, 9.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.