Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ексгумація поховань

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 28 березня 2023, 10:35

У Львові розпочали ексгумацію давніх поховань на Марсовому полі

ексгумація поховань

На Личаківському військовому цвинтарі розпочали ексгумацію давніх поховань, які перепоховають поруч.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

На Личаківському військовому кладовищі, вище місця поховань новітніх Героїв України (поле почесних поховань №86А), фахівці Меморіально-пошукового центру "Доля" розпочали ексгумацію давніх поховань. 

За словами керівника Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослава Шеремети, відповідно до архівних даних, на цій території було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військові австро-угорської армії. Окрім цього, у 50-х роках радянська влада почала проводити "додаткове" поховання.

"Пошукові дослідження ми проводили раніше. Тоді встановили, що тут є рештки. Після проходження усіх процедур, отримання дозволів від Міністерства культури, розпочали ексгумацію. Вже зараз можемо сказати, що у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду. Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. Бо зі 3400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком. І ми розуміємо, що далеко не всі ці 111 людей можуть бути фронтовиками" – наголосив Святослав Шеремета.

Він пояснив, що усі роботи тут проводять під наглядом фахівців. Екскаватор використовують для зняття верхнього шару ґрунту. Далі пошуковці працюють лопатами, шпателями, пензликами.

Знайдені поховання часів Першої світової війни перенесуть поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. 

Нагадаємо, у серпні 2022 року стало відомо, що на Марсовому полі планують облаштувати Меморіальний комплекс Героїв України та перепоховати рештки військових радянської армії.

Ще у травні 2022 року міський голова Львова Андрій Садовий анонсував оголошення архітектурного конкурсу на будівництво Меморіального комплексу Героїв України на Марсовому полі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.