Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Четвер, 30 березня 2023, 14:05

На Львівщині 2023 рік проголосили роком НТШ, Міхновського та Боберського

Львівська облрада

Депутати проголосили 2023 рік роком Миколи Міхновського, Івана Боберського та Наукового товариства імені Шевченка.

Сьогодні, 30 березня, на сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за проголошення 2023 року роком Миколи Міхновського, Івана Боберського та Наукового товариства імені Шевченка.

Ці рішення підтримали 52 депутати та 49 депутатів відповідно.

Зокрема, облрада вирішила з нагоди відзначення у 2023 році 150 років від дня народження українського політичного та громадського діяча, ідеолога українського самостійництва, першого представника українського націоналізму, адвоката, публіциста Миколи Міхновського проголосити на Львівщині 2023 рік роком Миколи Міхновського.

Крім цього, цей рік проголосили роком Івана Боберського з нагоди 150-річчя з дня його народження, а роком Наукового товариства імені Шевченка – з нагоди 150-річчя заснування товариства.

Іван Боберський (1873-1947) – український педагог, організатор, фундатор, теоретик і практик української національної фізичної культури, організатор сокільсько-січового руху, автор підручників з фізичного виховання молоді. Автор назви всеукраїнської організації "Пласт", голова товариства "Сокіл-Батько" (1908-1918). Також у роки Першої світової війни був скарбником Українських січових стрільців (1914-1918) й працював головою відділу військової преси Державного секретаріату ЗУНР (1918-1920).

Наукове товариство імені Шевченка – перша українська національна академія наук, створена у 1873 році у Львові. Особливого розквіту товариство досягло в період головування Михайла Грушевського (1897–1916). В Україні діє 19 осередків Наукового товариства імені Шевченка.

 

Також депутати доручили Львівській ОВА підготуватись до відзначення цих подій.

Додамо, раніше комісія культури облради підтримала рішення про проголошення 2023 року роком Наукового товариства імені Шевченка та роком Івана Боберського.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.