Ірина Марушкіна,  24 лютого 2013

Земля Львівщини – дорогій родині Костюка

Швагер голови Львівської ОДА Михайла Костюка, голова Жовківської РДА Степан Ціолковський був спійманий громадою на вчинені дій, дуже подібних до корупційних.

 

У листопаді 2012 року  Ціолковський чотирма своїми розпорядженнями погодив розробку проектів землеустрою, тобто реально - виділення своїм, а значить і Костюка, родичам майже 8 га землі для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель запасу на території Потелицької сільської ради, що поблизу прикордонного міста Рава-Руська.

Люди забили на сполох, бо, як з’ясувалося, саме на цій земельній ділянці розташовані побудовані в 80-х рр. минулого століття шість артезіанських свердловин із запасом води, який дозволяє вирішити проблему забезпечення якісною питною водою мешканців міста Рава-Руська та прилеглих до нього сіл.  Ці свердловини перебувають на балансі міської ради міста Рава-Руська, тобто в комунальній власності.   

Ця земельна ділянка, вочевидь, була внесена в перелік інвестиційно-привабливих ділянок району, а артезіанські свердловини зазначені на офіційних графічних планах-схемах. Журналісти «Варіантів» ознайомилися з копіями підтверджуючих документів. 

Однак у розпорядженнях Ціолковського, якими від погодив початок процедури передачі цих земель своїм родичам, було вказано, що «дані земельні ділянки не включені до складу інвестиційно-привабливих району», а артезіанські свердловини не були зазначені на сфальшованому викопіюванні плану-схеми цих ділянок, що був наявний в розпорядженні Жовківською РДА і на підставі якого були видані погодження.

У грудні громади Потелицької сільради та міста Рава-Руська, дізнавшись про розпорядження Ціолковського, звернулися по допомогу до райради.

Тоді ж розгляд цього питання на пленарному засіданні сесії Жовківської облради виявив інші факти в діяльності голови Жовківської РДА, в яких, не виключено, також містяться ознаки корупції.

А саме, з’ясувалося, що протягом 2012 року на вимогу Жовківської РДА і районного відділення Держкомзему нібито для формування інвестпрограм голови сільрад району передали сотні чистих викопіювань територій, прилеглих до населених пунктів, без зазначення земельних ділянок та їх призначення.

Отож, не виключено, що без відома громад ці плани могли бути сфальшовані і використані керівником РДА або ж іншими зацікавленими особами для видачі розпоряджень про погодження розробки проектів землеустрою, тобто передачу земельних ділянок під ведення особистого селянського господарства чи для інших цілей. Як це, з рештою, сталося у випадку земель Потелицької сільради.

За приблизними підрахунками депутатів Жовківської райради, в 2012 році Ціолковським було підписано розпоряджень, подібних за змістом до Потелицьких, стосовно приблизно 200 га землі. Сьогодні у депутатів існують сумніви у законності розпоряджень Ціолковського, як мінімум, стосовно 50% цих розданих земель.  

Продуктивність Ціолковського, припускають вони, пояснюється тим, що 2012 - був останнім роком, коли, згідно закону, саме голови райдержадміністрацій мали право видавати розпорядження про погодження зміни призначення користування земель за межами населених пунктів, адже з 2013 року це робитиме Агенція земельних ресурсів. Більше того, вже найближчим часом буде затверджена Схема планування району, а останнє означатиме де-факто остаточне узаконення всіх цих земельних розпоряджень Ціолковського.   

Саме тому з ініціативи фракції ВО «Свобода» у Жовківській райраді була створена тимчасова депутатська комісія, в обов’язки якої було покладено вивчити факти, озвучені під час пленарного засідання сесії Жовківської райради, тобто з’ясувати законність підстав усіх земельних розпоряджень голови Жовківської РДА Степана Ціолковського протягом 2012 року. 

22 лютого на своєму засіданні комісія вирішила звернутись до Жовківської РДА, аби остання надала депутатам копії всіх розпоряджень про попереднє виготовлення проектів відведення земельних ділянок  і копії розпоряджень про їх затвердження.  

У Жовківській РДА не приховують свого роздратування активністю депутатів. Так, один із заступників голови РДА, включений до складу депутатської комісії як її член, бо є депутатом райради, вимагав не допустити журналістів до участі у засіданні, що відбулося 22 лютого.  Однак більшістю голосів ця пропозиція була відхилена.

Державні чиновники, як ті, що працюють в РДА, так і представники Агенції земресурсів Жовківського району вдають, що у випадку з землями Потелицької  сільради, на яких знаходяться артезіанські свердловини, конфлікт вичерпаний, адже ще  16 січня 2013 року Степан Ціолковський відмінив свої розпорядження від 28 листопада 2012 року «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою» щодо відведення чотирьох земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства на території Потелицької сільради, на яких розташовані артезіанські свердловини.

Копії і перших, і других є в розпорядженні «Варіантів».

Так от, як пояснили юристи, останні чотири розпорядження Ціолковського щодо відміни попередніх складені юридично безграмотно, тобто не мають законної сили. При бажанні ці розпорядження можуть бути оскаржені зацікавленою стороною і скасовані рішенням суду.  Вся справа в одній фразі: у розпорядженнях Ціолковського сказано: «визнати таким, що втратило силу, розпорядження», в той час, як відповідно до закону, повинно бути: «скасувати розпорядження».

Спілкуючись з мешканцями Жовківщини, журналістам «Варіантів» довелося почути чутку, яка, можливо, пояснює зацікавлення родини Костюка-Ціолковського саме до земель Потелицької сільради. Подейкують, що одно із підприємств цієї родини займається поставною води на горілчані заводи. Артезіанська вода біля Рава-Руської є екологічно чистою, тобто високої якості, адже знаходиться на межі заповідника Розточчя. Її залюбки купуватимуть для виготовлення горілки.

І останнє, на що би хотілося звернути увагу.  В цій історії йдеться про можливу оборудку в інтересах родини державних високопоставлених чиновників Костюка і Ціолковського з огляду на те, що ця інформація була озвучена на сесії Жовківської райради ще у грудні 2012 року і до цього часу ніде офіційно не спростована Степаном Ціолковським.

Ігор Іванюк, депутат Жовківської райради, голова тимчасової  депутатської комісії з розслідування фактів порушення земельного законодавства, член ВО «Свобода»

"Взагалі ці схеми діяли у районі і раніше. Коли ж ми підняли це питання, то, з’ясувалося, що подібні проблеми є у Глинській сільраді – там також громада постфактум дізналася про те, що в 2012 році було роздано багато земель за розпорядженнями голови РДА. В Дублянах -  видано розпорядження, а міський голова навіть чистих, ніяких викопіювань не надавав в РДА. Він написав в комісію звернення, щоб ми розібралися в цьому питанні. Є підозри ще по одній сільраді, там до розкрадання земель причетний депутат від Сильної України, сателіта Партії регіонів: одною рукою написала п’ять заяв. Ми також маємо сигнали про те, що  в РДА зникло багато документів, переданих держкомземом. 

Головне, що громади не знали про те, скільки і кому розпорядженнями голови РДА було погоджено виготовлення проектів землеустрою земельних ділянок. Це найбільше обурило людей.

Історія в Потелицькій сільраді – це був перший сигнал, влада після того схаменулася, підчистила хвости, нібито відмінила ці розпорядження. 

Але Ціолковський повинен скасувати усі свої незаконні розпорядження, якщо такі факти будуть доведені. Ми будемо добиватися їх відміни. Кричущі факти – передамо в прокуратуру, там, де ситуація менш конфліктна, як мінімум, вимагатимемо, щоб були проведені громадські слухання. 

Мене також непокоїть ситуація в керівництві районного Агентства з управління земельних ресурсів. Нещодавно при отриманні хабара був затриманий заступник голови держкомзему Жовківського району Степана Скрипи. В районі добре відомо, що заступник Скрипи був важливою ланкою при вирішенні усіх земельних питань, його не можна було оминути в жодному питанні, навіть тому, котре його не стосувалося. Однак Скрип втримався на посаді.  І саме ця людина сьогодні в районі відповідає за політику держави в земельних питаннях".   

Степан Скрип, голова  Агентства з управління земельних ресурсів Жовківського району (із виступу на засіданні депутатської комісії Жовківської райради 22 лютого)

"Ппорушень, зокрема, в наданні дозволу на розробку проекту відведення землі у Потелицькій сільській раді не бачу.  За інформацією, яка в нас є, жодного згадування про свердловини на графічних матеріалах немає. Згідно представлених матеріалів і всіх додатків, які були додані до заяв, на стадії підготовки розпорядження про надання дозволу про відведення земель порушень не було. Тобто це все, що потім виникло під час виготовлення проекту землеустрою, це би, в свою чергу, призупинило надання вищевказаних ділянок тим громадянам...

Якщо ж громада села не згідна із ситуацією, яка є на сьогоднішній день, вона повинна звернутись з відповідним клопотанням чи до Агенції з питань земельних ресурсів, чи до райадміністрації, для того, аби виготовити дану документацію з відведення земельної ділянки з певною метою. Тобто зупинити це на якомусь етапі можна лише за згодою сторін».

Довідка

У січні 2012 року Степан Ціолковський призначений президентом на посаду голови Жовківської РДА.

У листопаді 2012 року Жовківська райрада визнала незадовільною роботу Ціолковського за результатами першого півріччя 2012 року.

Степан Ціолковський у 2010 році балотувався у депутати Львівської облради в одному із мажоритарних округів Львівщині за підтримки НРУ. Тоді ж він був включений у першу десятку списку кандидатів в депутати від НРУ до Львівської облради, з якого не виключений по сьогодні.

У 2006-2010 роках Степан Ціолковський обирався депутатом Жовківської міської ради від Конгресу Українських націоналістів. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.