Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Олег Чамара

Понеділок, 19 червня 2023, 17:04

Влада Львова хоче максимально відкрити собі двері для знищення міста – Олег Чамара

Олег Чамара

Ексголовний архітектор Львова Олег Чамара вважає, що Львів не готовий до адекватної відповіді на виклики воєнного часу під кутом зору містобудівельної діяльності.

Про це він заявив під час виступу на засіданні Клубу Великий Львів.

"Події, які ми переживаємо, переконують мене в тому, що ні одне місто не є захищеним на 100%. Колись будували мури на захист від кочівників, а сьогодні мури не допоможуть. У містобудівельній діяльності немає розуміння того, від чого ми маємо захищатись, що нам треба вберегти та як нам жити далі на цих територіях, щоб в майбутньому захистити своїх дітей та внуків. Водозабезпечення, очищення стоків та справжніх бомбосховищ нема у Львові взагалі. Залишається лише хвилюватися та гадати пролетить чи впаде", – зазначив він.

Олег Чамара також негативно оцінив зміни, що нині відбуваються у Львові в містобудуванні та заявив про те, що Львів перетворюється на зовсім інше середовище, яке ми не знаємо.

"Того Львова, який ми знали, вже немає, немає того масштабу, немає язиків зелених чи коридорів, що завжди зберігались, немає місць, де була рекомендована забудова щодо висотності чи функції. Львів перетворюється на зовсім інше середовище, яке ми не знаємо, ніколи не бачили та не передбачали", – сказав він.

Поміж причин подібних змін та відсутності гармонійного, сталого та зрозумілого розвитку Львова за якого б зберігався масштаб його компактності між забудовою та ландшафтом, Чамара виокремив дії влади міста, яка не хоче дослухатись до думки фахівців, а також пасивність населення.

"У чому проблема, з моєї точки зору? Треба розуміти, що будівництво міста, його сталий розвиток – це велика наукова постійна праця спеціалістів та інституцій. Вони контролюють кожний крок і завжди дивляться наперед, щоб розуміти, що можна зробити для покращення й застерегти від того, як можна випадково знищити. Щоб провадити таку лінію потрібна цивілізована влада в місті, яка хоче, має можливість і чує спеціалістів. Такої влади у Львові немає.

Влада нині поставила завдання максимально відкрити собі двері для знищення міста, забезпечення будівельного капіталу, його розширення, нехтуючи будь-якими правилами, що заклали у Генеральний план. Будівельники зрозуміли слабкість влади, її корупційність та недолугість, і тому просто виконують свою функцію – будують. Але їм не залежить на тому, який стратегічний вплив матиме їхня діяльність.

Населення міста також наразі не вистачає свідомого підходу щодо того, щоб дбати про своє майбутнє та минуле. Їм байдуже, що новий фонтан перед Оперним повністю знівелював найбільш цінний та вагомий культурний осередок центру міста", – пояснив він.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.