Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Червоноград

Середа, 28 червня 2023, 10:37

Нацкомісія рекомендує перейменувати Червоноград, Чішки та Красічин

Червоноград

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує перейменувати 24 населених пункти Львівщини, які пов'язані з російською імперською політикою.

Про це йдеться на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

Національна комісія зі стандартів державної мови 22 червня прийняла рішення, яким рекомендує перейменувати 24 населених пункти у Львівській області, назви яких потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним і словотворчим нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов'язані з російською імперською політикою в Україні.

Зокрема, Нацкомісія пропонує перейменувати 14 сіл Львівщини, які не відповідають правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови:

- село Кіз'я на Кіззя;

- село Чішки на Чишки;

- село Іорданівка на Йорданівка;

- село Орихівчик на Оріхівчик;

- село Листв'яний на Листяне чи Листвяне (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Красічин на Красичин;

- село Гончари на Гончарі;

- село Горішній на Горішнє (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Бистрий на Бистре (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Курний на Курне (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Малий на Мале (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Смоляний на Смоляне (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Пісоцький на Пісоцьке (або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви);

- село Підгородне на Підгороднє.

Не відповідають лексичним нормам української мови й стосуються російської імперської політики село Червоне, село Переможне та місто Червоноград. Комісія рекомендує запропонувати нову назву цих сіл та міста.

Щодо ще 7 населених пунктів Львівщини Нацкомісія зі стандартів державної мови рекомендує обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову. Це: село Красне, селище міського типу Красне, село Заводське, село Трудове, село Трудолюбівка, село Красносільці та село Красниця.

Наразі у місцевої влади є 6 місяців, аби довести про доцільність назв населених пунктів або запропонувати свою назву. Якщо вона цього не зроблять, парламент змінюватиме назву за рішенням цієї комісії.Ця комісія має великий вплив на зміну топонімів, діяльність її спрямовується та координується Кабміном.

Згідно з законом "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", висновок Нацкомісії зі стандартів державної мови щодо відповідності пропозицій стандартам державної мови є обов’язковим для врахування при прийнятті рішень про перейменування відповідного географічного об’єкта.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.