Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

поховання у Мостиськах

vivoblrada.gov.ua

П'ятниця, 30 червня 2023, 14:00

У Мостиськах ексгумували поховання червоноармійців та енкаведистів

поховання у Мостиськах

Рештки близько 40 червоноармійців та енкаведистів, які ексгумували у Мостиськах, будуть перепоховані на міському кладовищі.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

На меморіальному військовому кладовищі у центрі міста Мостиська ексгумували рештки близько 40 червоноармійців, енкаведистів і партійних діячів часів радянської окупації, які загинули у 40-их роках минулого сторіччя.

Дослідники відшукали 36 окремих поховань, зроблених у післявоєнний період і одну спільну могилу з рештками 4-5 червоноармійців, які загинули у боях з фашистами орієнтовно у 1941 році.

Як розповів директор КП ЛОР "Меморіально-пошуковий центр "Доля" Святослав Шеремета, знайдені рештки будуть перепоховані на міському кладовищі.

"Тут знайдені поховання часів Другої світової війни і повоєнного періоду. Це є військовослужбовці, співробітники НКВС, цивільні, які перебували в лавах компартії і КДБ. Також тут була братська могила, яка відповідно до історичних документів, була перенесена сюди з кладовища" – зазначив Шеремета.

Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що радянська пропаганда завищила кількість поховань на меморіалі.

"Мостиська – це приклад відношення радянської влади до поховань, до своїх героїв і військових. Облікова документація говорить, що у цій могилі мало бути 56 останків. Були навіть деякі дані і про 220 останків. Насправді є декілька останків військових, які були перенесені сюди з міського кладовища. Це військовослужбовці часів Другої світової війни, загиблі солдати, реальні фронтовики, а не кдбісти. Окремо були ряди, де були партійні працівники і енкаведисти, які загинули в боях з УПА"  – пояснив Святослав Шеремета.

Серед похованих – начальник НКВС Мостиського району, секретар і інструктор мостиського комітету комсомолу, які загинули у березні 1945 року.

За словами секретаря Мостиської міської ради Олега Макара, на місці перепоховання встановлять хрест, а колишній меморіал перетворять на громадський простір "На валах", бо тут проходить середньовічний оборонний вал.

Додамо, на Личаківському військовому цвинтарі у Львові триває ексгумація давніх поховань, яку планують завершити у середині липня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.