Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

карло звіринський

Четвер, 13 липня 2023, 11:42

У Львові створять меморіальну майстерню Карла Звіринського

карло звіринський

Ініціативу підтримали депутати Львівської міської ради. 

Сьогодні комісія культури Львівської міської ради погодила приватизацію творчої майстерні за адресою вул. Котляревського, 26, кв. 43 для створення меморіальної майстерні художника Карла Звіринського.

Ініціаторкою проекту є громадянка Чабан, яка заявила, що хоче відновити та зберегти історичне приміщення, де працював майстер.

Члени комісії висловили свою думку про те, що потрібно приділяти більше уваги збереженню пам'яті та популяризації творчості Карла Звіринського, який є одним з найвидатніших представників українського сакрального живопису XX століття.

Карло Звіринський (1923-1997) народився у Львові в родині художника-графіка. У 1946 році закінчив художнє відділення у Романа Сельського. Вступив до Львівського інституту декоративного та прикладного мистецтва на відділення монументального живопису. У 1949 році його виключили на рік за неповагу до соцреалізму. Приблизно 75% творчої спадщини майстра складає сакральний живопис. Він написав близько 40 ікон для Успенської церкви Львова, створив стінописи у кількох церквах поблизу Львова. Довгий час керував школою іконопису ім. Св. Луки при монастирі ордена Студитів.

Проект приватизації майстерні Карла Зверинського повинен отримати згоду сесії міської ради. 

У 2021 році відбулась виставка Карла Звіринського «Ліс. Потойбічне» у артцентрі Павла Гудімова «Я Галерея». 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.