Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Бродівська синагога

Об'єднана єврейська громада України

Четвер, 13 липня 2023, 15:37

Львівські студенти підготували два проєкти з ревіталізації Бродівської синагоги

Бродівська синагога

Студентка підготувала два проєкти з ревіталізації Бродівської синагоги та простору біля неї. 

У Бродівській міській раді відбулася онлайн-зустріч з представниками Львівського Національного Університету Природокористування щодо відновлення старовинної синагоги, що зазнала значних руйнувань.

Бродівчанка, студентка Юлія Надорожняк, разом з науковими керівниками кафедри ЛНУП розробила два проєкти з ревіталізації Бродівської синагоги та простору біля неї.

Про це повідомила Об'єднана єврейська громада України. 

Застосували метод інтерактивної архітектури, який дозволяє поєднувати потреби архітектурної спадщини у збереженні та одночасно доступ для відвідувачів, просвітництво та можливість торкнутися історії.

Один з проєктів передбачає пасаж, виставкові зали, оглядові тераси для відпочинку. Інший – орієнтований на створення торгово-розважального комплексу зі збереженням архітектурної спадщини.

Кожен варіант передбачає відновлення зруйнованих елементів синагоги та переосмислення призначення цієї будівлі у середмісті Бродів. Потенційна вартість реалізації проєктів складає близько 10 млн гривень.

Після презентації учасники зустрічі обговорили проєкти. Директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук зазначив, що проєкти безперечно цікаві та сміливі, доповнення втрачених частин будівлі скляними конструкціями – це сучасно, по-європейськи. Зі зауважень – важливо зберегти центральні елементи, ліпнину в інтер'єрах. Начальник відділу містобудування, архітектури та охорони культурної спадщини Тетяна Нікіфоряк подякувала Юлії Надорожняк за пророблену роботу.

Зустріч проводилася у межах проєкту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу "Еразмус".

Бродівську синагогу збудували у 1742 році. Вона є однією з найбільших та найстарших храмових споруд на території України. У 1941 році синагогу частково зруйнували нацисти, а після війни її перебудували під склад. У 1990-х роках будинок передали музею, але дотепер там не провели повноцінний реставраційний ремонт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.