Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

село на Львівщині

Понеділок, 31 липня 2023, 10:38

В Україні всі селища міського типу перетворять на міста

село на Львівщині

Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким в Україні більше не буде селищ міського типу.

Про це повідомляє LIGA.net.

У п'ятницю, 28 липня, Верховна Рада прийняла законопроєкт про розв'язання окремих питань адміністративно-територіального устрою України.

"За" проголосували 262 народних депутати.

Згідно з законопроєктом, усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів матимуть статус міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – просто селищами, інші населені пункти – селами.

Автоматичного пониження міст у статусі не буде. Всі населені пункти, які на цей момент вже мають статус міста, автоматично його збережуть (але уже не буде міст республіканського, обласного чи районного значення), тоді як всі селища міського типу будуть вважатися просто селищами.

Також закон запроваджує нове поняття – "поселення". Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.

Це можуть бути дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Зазначимо, в Україні до повномасштабної війни нараховувалось 460 міст, 885 селищ міського типу та понад 28 000 сільських населених пунктів. Частина з них зараз частково або повністю зруйновані внаслідок бойових дій.

Нагадаємо, у липні 2020 року Верховна Рада прийняла постанову про утворення та ліквідацію районів. Відтепер в Україні 136 районів. 

Згідно із реформою адміністративно-територіального устрою України, Львівщину поділили на сім районів: Львівський, Червоноградський, Стрийський, Самбірський, Дрогобицький, Золочівський та Яворівський.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.