Зміст статті

7 серпня 2023Марія Палагнюк

Дмитро Квіт: Дорогоцінне життя кожної дитини варто забезпечити медициною найвищого рівня

Розмова з в.о. директора Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит" Дмитром Квітом.

Варіанти розмовляють з в.о. директора Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит" Дмитром Квітом про розвиток лікарні та об'єднання зі Західноукраїнським спеціалізованим дитячим медичним центром.

Ви очолили Охматдит понад рік тому, у момент, коли лікарня опинилася в критичному стані. Чи вдалось виправити ситуацію?

Критична ситуація утворилась в лікарні насамперед з виплатами зарплат. Коли я обійняв посаду керівника, то заборгованість зі зарплати сягала практично два місяці. І це було пов'язано з тим, що в лікарні не налагодили процес звітування за виконану роботу перед НСЗУ.

Проте вже восени минулого року Охматдит вийшов на нульову рентабельність, тобто заборгованість зі зарплатні ми погасили. Окрім того, була маса господарських проблем, зокрема відсутність гарячої води у більшості приміщень, аварійні приміщення у приймальному відділенні чи дах, що протікав.

Завдяки чому вдалось так швидко розв'язати цю проблему?

Ми змінили ставлення лікаря до цієї проблеми, створили цілісну систему документообігу, медично-інформаційну систему та службу, яка це контролює. Тепер в нас надзвичайно чіткий та жорсткий контроль за наданими медичними послугами нашим пацієнтам.

Окрім того, ми змінили підходи до нарахування заробітної плати. Середній та молодший персонал у нашій лікарні отримує фіксовану зарплату, яку визначив законодавцем, а лікарі – залежно від кількості пролікованих пацієнтів та якості наданих послуг. Тобто зарплата лікарів є диференційованою, вона коливається від 17 до 24 тисяч гривень.

Але ж є постанова Кабміну про те, що лікарі мають отримувати не менше 20 тисяч гривень?

Дія цієї постанови завершилась 1 січня 2023 року. Цьогоріч діє Постанова № 28, що регламентує виплату заробітної плати лікарям та середньому медичному персоналу в розмірі відповідно 20 тисяч і 13,5 тисяч гривень лише у межах наявного фонду оплати праці. Якщо ж розрахунки з виплати перевищують 85% наявного доходу, то підприємство має забезпечити законодавчо гарантований мінімум та далі здійснювати виплати заробітної плати у межах наявних фінансових ресурсів з розроблянням зрозумілої схеми та методики нарахування й виплати заробітної плати для працівників.

Оскільки під час нарахування заробітної плати наше підприємство керується Постановою КМУ № 308, яка визначає базову тарифну ставку заробітної плати медичного персоналу, тому для забезпечення диференційованої виплати проводить наступне донарахування доплати, яке визначається керівниками структурних підрозділів на підставі результатів роботи кожного лікаря, його вкладу у спільну справу.

Такий підхід у колективі формує критерії роботи, стимулює до покращення результатів праці та отримання  позитивного  результату. Для мене, як керівника, важливо, що саме такий підхід дозволив зняти напругу, а також дав можливість зберегти колектив.

Проблеми з зарплатою та війна не призвели до відтоку кадрів з лікарні?

За останні півтора року з лікарні звільнилося майже 160 працівників (пенсійного віку, які мали родинні обставини та труднощі з доїздом на роботу), переважно це середній і молодший медичний персонал, але є й лікарі, які знайшли кращі умови праці в Україні чи за її межами. Декілька працівників призвали на військову службу. Однак, за цей рік у нас з'явились лікарі, які прийняли рішення перейти з інших медичних закладів до нас. Втім, основний кістяк колективу зберігся. Ми цінуємо наших лікарів і медичний персонал, думаємо про розвиток та розширення, і тому нікого не звільняємо примусово.

Ми також постійно дбаємо за професійний ріст наших лікарів і медичного персоналу. Навіть в умовах обмежень широкомасштабної війни намагаємося підтримувати активні контакти з українськими та закордонними колегами. У лікарні запровадили проєкт Телемедицина. У його межах наших пацієнтів консультують лікарі передових клінік Європи. Поміж останніх було декілька консультацій з лікарями німецької клініки Шаріте.

Чи вдалося вам збільшити перелік медичних послуг, які надає Охматдит за пакетами НСЗУ?

Якщо порівняти фінансові показники за 2022 і 2023 років, то Охматдит – одна з небагатьох лікарень західного регіону, яка має суттєвий приріст в доходах НСЗУ. Наразі Охматдит надає медичні послуги за всіма пакетами НСЗУ, які визначили для лікарень подібного профілю. Це 11 пакетів НСЗУ на суму 130 мільйонів гривень. У цій сумі майже 30 мільйонів – це вартість нових пакетів. У більшості старих пакетів також відбувся приріст.

Для прикладу, якщо у 2022 році консультативна поліклініка Охматдиту заробляла 200 тисяч гривень у місяць чи 2 мільйони гривень у рік, то цього року ми уклали контракт на понад 20 мільйонів гривень. Тобто за місяць ми заробляємо стільки ж, скільки за весь минулий рік.

Лікарня забезпечує всі нормативи НСЗУ, зокрема мінімум 15% від доходів йде на обслуговування пацієнтів. Це – медикаменти, сервісні послуги та харчування. У лікарні змінили систему харчування та перейшли на кейтеринг. Всі задоволені, особливо батьки наших маленьких пацієнтів. Загалом, можна сказати, що фінансовий стан Охматдиту не лише перестав бути критичним, але став оптимістичним, лікарня вийшла на стабільні показники.

Як ви досягнули таких результатів?

Щоб добитись такого результату, ми передусім вдосконалили організаційну структуру – провели реструктуризацію відділень у клініки. Клініка є значно ширшим поняттям, аніж монопрофільне відділення, воно дає більшу маржу самостійності у розвитку технологій. Наприклад, клініка нейроортопедії займається не лише травматологією, але й нейрохірургією.

За півтора року в лікарні створили нове відділення постінтенсивного виходжування новонароджених після реанімації: відремонтували приміщення, встановили нові меблі, апаратуру, підготували персонал. Також у відремонтованому приміщенні відкрили новий підрозділ, якого раніше не було, це – реабілітаційне відділення.

Ще один новий підрозділ, який ми створили, займається постковідними ускладненнями. Ми вчасно вловили цей тренд. Діти на ковід хворіють легко, але наслідки є віддаленими та важкими. Тому зараз є чимало пацієнтів зі складним та нечітким діагнозом. І після тестів стає зрозуміло, що всі вони перенесли ковід.

Ми також активно працюємо над оснащенням лікарні сучасним медичним обладнанням, оскільки без цього не можна надавати якісні послуги. Лише торік наша лікарня отримала у лінії гуманітарної допомоги нове медичне обладнання на суму 37 мільйонів гривень. Я ставлю вимогу, що обладнання для дитячої лікарні має бути обов'язково новим. Серед іншого це – обладнання для підсилення реанімації новонароджених.

За сприяння Львівської ОВА за кошти обласного бюджету для лікарні придбали цифровий рентгенапарат, а від Міністерства охорони здоров'я ми отримали мобільні рентгенапарати. Цьогоріч за сприянням Львівської ОВА вдалося отримати державні кошти на придбання комп'ютерного томографа.

Попри ці успіхи на всіх рівнях влада визнала за доцільне об'єднати Охматдит з Західноукраїнським спеціалізованим дитячим медичним центром (ЗУСДМЦ). Ви, як керівник Охматдиту, як до цього ставитесь?

Це добра ініціатива. Таке об'єднання відповідає інтересам наших пацієнтів і лікарів. Його варто розглядати насамперед як адекватну та вчасну відповідь на виклики сучасності. Йдеться про спад народжуваності в Україні. За офіційними даними цей показник скоротився на 28% за минулий рік. Також багато дітей виїхали в час війни за межі країни. Це серйозний популяційний виклик. Тому життя кожної української дитини є дорогоцінним, воно повинно забезпечуватись медициною найвищого рівня.

Об'єднання є логічним, оскільки відбувається у межах медицини охорони дитинства та передбачає поєднання й взаємодоповнення двох функцій – невідкладної та планової спеціалізованої допомоги. Нове медичне об'єднання зможе надавати допомогу не за 22, як зараз, а за 28 напрямками. Розширення спектра послуг, сподіваюсь, позитивно вплине також на якість та швидкість медичної допомоги. Окрім того, статус надкластерної лікарні дозволить новому медичному об'єднанню отримати пріоритет у доступі до сучасного обладнання, яке закупляють коштом державного й обласного бюджетів.

І, безперечно, що від подібного об'єднання виграють не лише пацієнти, але й лікарі та медичні працівники. Працювати в надкластерній лікарні, де створили найкращі умови для професійного розвитку та є можливість опанувати сучасні технології та методики, буде важливим для їхнього кар'єрного зростання, фінансово виправданим та престижним.

Якщо ж розглянути перспективи подальшого відокремленого існування Охматдиту, то попри позитивну фінансову динаміку у нашої лікарні лишається небагато можливостей для самостійного розвитку. Так, наших прибутків наступного року вистачить на збільшення оплати праці лікарів, закриття певних побутових проблем. Однак лікарня у нинішньому форматі не зможе швидко акумулювати значні кошти на реалізацію стратегічно важливих проєктів.

Це далеко не перша спроба об'єднати Охматдит і ЗУСДМЦ. Перед тим всі вони, як відомо, закінчились невдачами. То чому, на вашу думку, це вдасться зробити цього разу?

Створення медичного об'єднання не відбулось раніше тому, що не було комунікації його ініціаторів з колективами лікарень. Зараз цей процес вибудували в іншій спосіб, у форматі широкого обговорення. Як керівник Охматдиту, я ще на стадії підготовки рішення про створення мережі лікарень госпітального округу повідомив працівників лікарні інформацію про плани об'єднання. Далі створили групи зі спеціалістів у напрямках, які проаналізували слабкі та сильні сторони. На основі цього й виробляється наше спільне бачення щодо нашої участі в цьому процесі.

Ось з тими пропозиціями ми й вийдемо на переговори з колегами, з якими нам доля визначила об'єднатися. Повторюю, сьогодні лікарі розуміють, що об'єднання лікарень – це насамперед збереження колективу, відповідь на популяційні виклики, а також можливість гідно протистояти жорсткій та часто неетичній конкуренції, що зараз є на ринку медичних послуг.

У яких проєктах колектив Охматдиту буде зацікавлений на базі медичного об'єднання?

Нам потрібно розвивати нейрохірургічну допомогу, хірургічну службу, а також розширювати надання допомоги новонародженим, тому що НСЗУ передбачило, що таку допомогу надаватимуть виключно лікарні найвищого рівня. Охматдит також має корпус в Брюховичах, який зараз законсервований. Однак є рішення власників про те, що там створять Центр фізичної та ментальної реабілітації дітей. Це гарна відпочинкова зона, є термальні джерела, також можна займатись іпотерапією. Це потрібні нині послуги.

Окрім фінансових труднощів, що перешкоджає реалізації цих планів?

У лікарні для цього бракує також вільних приміщень. Ймовірно, що цю проблему можна буде розв'язати у межах нового медичного об'єднання шляхом вироблення раціональної моделі та схеми розміщення його підрозділів. Це дозволить знайти потенціал для реалізації як планів розвитку Охматдиту, так і ЗУСДМЦ. Як варіант, медичні послуги для новонароджених можна зберегти в Охматдиті, зате інші галузі педіатрії перевести у ЗУСДМЦ, де для їхнього розвитку вже створили якісні умови.

На жаль зберігається нерозуміння  невеликої частини персоналу, що медична галузь стала працювати у нових реаліях та вимогах. Очікування, що все це минеться, є безпідставними. Реальний ризик зменшення дитячого населення ставить перед нами новий виклик – не відповідність надлишкового персоналу до запотребуваного обсягу медичної допомоги.

Чому не об'єднали всі три обласні дитячі лікарні, а лише дві?

Варіант такого об'єднання можливий у майбутньому. Декілька років тому обговорювали пропозицію будівництва на території перинатального центру корпусу дитячої лікарні хірургічного профілю. Тоді ця територія стала б дитячим медичним містечком. І це логічно, однак не на часі, адже подібний проєкт потребує значних капіталовкладень з боку держави.


фото: ohmatdyt.lviv.ua

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.