Ірина Марушкіна,  3 березня 2013

Останній блеф Костюка

Михайло Костюк тримав у шухлядці заяву заступника на звільнення, аби скористатися нею тоді, коли йому це було конче необхідно.

На початку січня у пресі з’явилися перші чутки про можливе звільнення одного з чотирьох заступників голови Львівської ОДА Михайла Костюка - Олега Рудницького. Але тоді Костюк відреагував на них досить різко, заявивши, що хтось хоче «дестабілізувати його команду».

Проте вже наприкінці січня ці чутки не лише підтвердилися, але виявилося, що Костюк прощається не з одним, а одразу ж з двома членами своєї команди: Олегом Рудницьким і Михайлом Янковським. Очільник Львівської ОДА сам підтвердив цю інформацію в коментарях львівським журналістам, не вдаючись особливо в деталі, що саме спонукало його до такого рішення.

Останній раз Михайло Костюк публічно  висловився на тему звільнення своїх заступників 21 лютого. Журналісти поцікавилися у Костюка, що насправді відбувається в його кадровій політиці і … не отримали конкретної відповіді, а почули наступне:

"По-перше, заступників повинно бути менше. Є рішення Кабінету Міністрів про те, що кількість заступників повинна бути на рівні чотирьох. 

Були запити окремих громадських організацій щодо достатньої прозорості процесу, є запити щодо неефективного використання коштів, де працюють спільно комісії і наші профільні департаменти. Є зауваження, є відповідні пропозиції, вимоги.

Якщо людина бачить, що себе не знаходить, вона сама пише заяву на звільнення. Процес звільнення і прийому на роботу - вічний процес".

Коментар, як то кажуть, «за Фройдом». Попробуйте самі розібратися в тому, що мав на увазі Костюк.

Бо, насправді, на момент звільнення Янковського і Рудницького в нібито «команді» Костюка якраз і було чотири заступника. Саме стільки і дозволяє Кабмін. Громадськість, насправді, ніколи не вимагала звільнення Рудницького чи Янковського. Тобто, якщо вірити заплутаним поясненням Костюка, залишається третє - вони самі з невідомих причин написали заяви на звільнення? 

«Вічний процес»: погляд львівських ЗМІ крізь призму власних джерел в ОДА

Вакуум в інформаційному просторі, що утворився від браку офіційної інформації щодо кадрових змін у Львівській ОДА, досить швидко заповнився коментарями, чутками і плітками.   

Отож ще 21 січня Михайло Янковський особисто підтвердив журналістам факт свого звільнення.

14 лютого експерт ІАЦ “Логос” Олег Яценко, посилаючись на офіційну інформацію з Львівської ОДА, заявив, що  звільнення заступників голови ОДА завершено вчора, 12 лютого…». При цьому він також припідняв завісу над причиною їх звільнення, а саме нібито за те, що заступники не провели службового розслідування за фактом нібито нецільового використання грошей з обласного бюджету за програмою розвитку української мови.

19 лютого «Гал-інфо» з посиланням на власні джерела радо відрапортувало:

«Голова Львівської ОДА Михайло Костюк підписав розпорядження про звільнення Олега Рудницького… Розпорядження щодо звільнення іншого заступника Михайла Янковського, який також написав заяву на звільнення, мало б з'явитися найближчим часом. Йдеться про дотримання юридичної процедури, оскільки у ситуації з Янковським збіглися відпуска, зява на звільнення та лікарняний».

23 лютого вже ЗІК з посилання на власні джерела (так виглядає, що в ОДА кожний другий чиновник – інсайдерське джерело львівських журналістів) оприлюднило нову кадрову сенсацію:

 «Адміністрація Президента не дозволила Михайлові Костюку звільнити свого заступника. За підтримки впливових київських людей на вул. Банковій, Михайло Янковський далі працюватиме.

Маючи надійне плече Партії регіонів, Михайло Янковський залишиться на посаді заступника голови Львівської ОДА. Михайлу Костюку не подобалася робота двох своїх заступників.

Олег Рудницький пакує службові речі, а Михайло Янковський не переїжджатиме.

Хоча в обладміністрації трохи перестаралися - забрали табличку з дверей кабінету.

... Наразі в ОДА кажуть, що Янковський на лікарняному».

Звісно, всі одразу ж повірили в те, що Янковський - неоціненний кадр для Партії регіонів. Тим більше, якщо врахувати, що він вступив до неї якраз напередодні виборів 2012 року. І ніхто навіть не сумнівався також в тому, що він особливо цінний кадр і для Адміністрації президента,.

Версія Варіантів: Костюк таки звільнив не лише Рудницького, але й Янковського 

Журналісти Варіантів звернулися до Львівської ОДА з офіційним запитом щодо звільнення заступників голови Львівської ОДА.

Відповідь, яка надійшла 26 лютого, підтвердила факт звільнення ще 6 лютого Олега Рудницького з посади заступника голови Львівської ОДА. Головою Львівської ОДА саме цього дня було підписано розпорядження № 83/0/8-13, - йдеться у листі.

Натомість «Янковський… подав заяву за угодою сторін, однак 5 лютого 2013 року перебуває на листку тимчасової непрацездатності», - стверджує начальник відділу кадрової роботи на нагород апарату облдержадміністрації Ігор Гарматій.

Проте Львівська ОДА не надала Варіантам копію розпорядження голови Львівської ОДА Михайла Костюка про звільнення Олега Рудницького. Саме про це йшлося в офіційному зверненні. Останній документ ми отримали від невідомих добродіїв, які надіслали його електронною поштою на адресу Варіантів.

У розпорядженні № 83/0/8-13, копією якого мають Варіанти, чітко зазначено: «Підстава: заява Рудницького О.В. від 17 грудня 2012 року, погодження прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від 21.01.2013 № 777/0/2-13 та Глави Адміністрації Президента України Льовочкина С.В. від 05.02.2013 № 02—01/268». (Як бачимо, Михайло Дмитрович  знову сказав неправду: ще  3 січня ц.р. він категорично спростовував інформацію в ЗМІ, що Рудницький написав заяву на звільнення)

Як стверджують наші джерела, Олександр Рудницький на момент свого звільнення, тобто 6 лютого, перебував на лікарняному, а от же, згідно закону, його звільнення повинно було би відтерміноване до моменту, поки він не одужає. Так і зробила Львівська ОДА, якщо вірити офіційній відповіді, у випадку Михайла Янковського. Про те останнього не сталося.

Позаяк номер розпорядження про звільнення Рудницького повністю співпадає з номером копії документу, який ми отримали неофіційно, то в нас немає підстав не вірити й іншому розпорядженню, яке було скеровано на адресу редакції тим ж добродієм «Про надання відпустки та звільнення Якновського М.П.»  №61/0/8-13. Останнє було підготовлено і завірено печаткою загального відділу Львівської ОДА  25 січня 2013 року.

Відповідно до нього: «вважати 12 лютого 2013 року – останній день відпустки Янковського М.П. днем звільнення за угодою сторін». Підстава: заява Янковського М.П. від 16 січня 2013 року. Жодного слова про погодження цього рішення з Адміністрацією президента та урядом в розпорядженні не сказано.

Не хочеться вникати у юридичну казуїстику, як в тім не хочеться влазити й у персональні стосунки між чиновниками, але очевидно, що:

1. Всі заяви Костюка про «команду» - блеф, оскільки у нього не може бути команди в справжньому розумінні цього слова. В нього можуть бути лише виконавці. Порядна людина не буде майже 2 місяці тримати в шухляді  заяву на звільнення свого партнера, навіть якщо він твій підлеглий, і не скористається нею в іншій, вигідній для себе ситуації.  

Якщо Янковський, де-факто, вважається звільненим з посади заступника з 12 лютого, то тепер, з точки зору закону, слід говорити про його повторне прийняття на роботу. Адже жодний лікарняний не зупиняє дію розпорядження голови Львівської ОДА. Хіба що Костюк не дав хід своєму розпорядженню №61/0/8-13 від 25 січня, особисто скасувавши його. Отож Адміністрація президента та уряд тут ні до чого, бо виглядає, що останніх навіть не ставили до відома про факт звільнення Янковського з посади заступника.

Те, що Костюк покарав своїх заступників на вимогу громадськості також ще один блеф, адже їх звільнення відбувалося асинхронно і, вочевидь, з різних, відомих лише Костюку мотивів.

Можемо лише припустити, що Костюку в певний момент розходилося саме на звільненні двох посад, а от коли ця необхідність відпала, у Янковського знайшлись більш переконливі аргументи, ніж у Рудницького для того, щоб залишитися на своїй посаді. Хотілось би знати, що це за аргументи. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.