Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

декларації про доходи

Середа, 13 вересня 2023, 11:12

Керівників громадських організацій хочуть зобов'язати звітувати про свої доходи

декларації про доходи

У ВРУ зареєстрували законопроєкт, яким пропонують зобов’язати керівників громадських організацій публікувати дані про доходи.

У понеділок, 11 вересня, на сайті Верховної Ради народний депутат від фракції Слуга народу Сергій Кузьміних зареєстрував законопроєкт № 10035, який передбачає відкрите публікування інформації про доходи та майно керівників громадських організацій.

Згідно з проєктом закону, керівників громадських організацій зі статусом юридичної особи, а також створених ними юридичних осіб пропонують зобов’язати подавати щорічно до 1 квітня інформацію про доходи та майно для оприлюднення на офіційному веб-порталі Державної податкової служби.

Кузьміних посилається на "Фундаментальні принципи щодо статусу неурядових організацій в Європі", ухвалені Радою Європи 5 липня 2002 року, яким, за його словами, передбачено, що відповідні книги, звіти і дії неурядових організацій можуть підлягати інспекції контролюючим органом.

Наразі в чинному законодавстві України зафіксовано, що громадські організації, як правило, отримують статус неприбуткових організацій, а їх діяльність – не оподатковується.

Громадська організація, яка внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, не сплачує податок на прибуток з будь-яких доходів, в тому числі отриманих у вигляді благодійних внесків та фінансової підтримки, за умови, що такі доходи використовуються виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

"Спосіб життя значної кількості керівників громадських об’єднань або осіб, які входять до складу вищих органів управління таких громадських об’єднань, не в повній мірі або взагалі не відповідає заявленій статутній діяльності неприбуткової організації. Очевидним є право держави та громадянського суспільства знати інформацію про джерела та використання коштів керівництвом громадських організацій, що звільнені від оподаткування.

Якщо ж громадські організації не бажають розкривати зазначену інформацію, вони можуть перейти на загальну систему оподаткування та отримувати статус підприємства, створеного для отримання прибутку" – вважає нардеп.

Через це законопроєктом пропонуються внести відповідні зміни до статті 23 Закону України "Про громадські об'єднання", якими зобов’язати керівників громадських об'єднань зі статусом юридичної особи, а також створених ними юридичних осіб (товариств, підприємств), подавати щорічно до 1 квітня звітного року інформацію про доходи та майно.

Зазначимо, 5 вересня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для чиновників, але реєстр відкриють лише через рік.

Через це українці за добу зібрали понад 25 тисяч підписів під петицією з вимогою до президента накласти вето на законопроєкт №9534 та повернути його до парламенту, щоб відкрити реєстр майнових декларацій чиновників.

Додамо, нещодавно НАЗК відновило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Згідно з ним, Львівщина лідирує серед інших областей України за кількістю корупціонерів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.