Зміст статті

14 вересня 2023Марія Палагнюк

Укрексімбанк. Міста для людей

Круглий стіл "Міста для людей. Можливості для фінансування муніципального сектору під час війни та у період відбудови".

Укрексімбанк з міжнародними партнерами активно працює над розвитком інструментів кредитування громад в умовах війни та у період відбудови, пропонуючи комплексний підхід до розв'язання цього питання.

Про це йшла мова під час круглого столу "Міста для людей. Можливості для фінансування муніципального сектору під час війни та у період відбудови", що відбувся у Львові вчора, 13 вересня.

Член правління Укрексімбанку Михайло Медко наголосив на тому, що Укрексімбанк займає провідні позиції у питаннях співпраці державних фінансових структур з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) та має потужний досвід у цьому напрямку. Внаслідок реформи децентралізації для банків і МФО відкрились нові ніші для діяльності, адже муніципалітети та комунальні підприємства стали більш фінансово спроможними й самостійними.

Громадам також вигідно користатись кредитами та іншими формами фінансових позичок під час реалізації масштабних проєктів розвитку. Втім, сьогодні співпраця гальмується застарілими стереотипами, браком знань та досвіту з боку менеджерів громад. 

"Кредит – це насамперед можливість, але й також зобов'язання. Тому муніципальні проєкти не повинні реалізовувати безконтрольно. Але ми віримо, що кредити дають можливість розвиватися громадам. Ми не лише хочемо кредитувати міста, ми шукаємо варіанти, і зараз Укрексімбанк є банком, який має серйозні компетенції та набір рішень для муніципально-комунального сектору, що є найбільш комплексним в Україні. Банк активно співпрацює з державою щодо зміни законодавства для створення умов, які вигідні громадам для того, щоб брати кредити", – сказав він. 

Михайло Медко нагадав, що у кінці червня 2023 року АТ "Укрексімбанк" та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали кредитну угоду на суму 50 мільйонів євро з метою забезпечення безперервного доступу до фінансування для підприємств та муніципалітетів, що постраждали від війни. Цей кредит підпадає під "Програму забезпечення стійкості та засобів для існування" ЄБРР, що спрямовану на мінімізацію економічних збитків від війни (Програма).

Скористатися фінансовим ресурсом Програми можуть приватні компанії, муніципалітети та підприємства муніципального сектору. Відповідно до умов Програми, кошти видаватимуться на інвестиційні цілі та поповнення обігових коштів в обсязі не більше 5 мільйонів євро на одного позичальника (або групу).

Укрексімбанк також ефективно працює за державною програмою кредитування 5-7-9, яку у березні постановою Уряду поширили на комунальні підприємства. Він став першим українським банком, який надав кредит комунальному підприємству за цією програмою. Доступ до цієї програми для комунальних підприємств розв'язує актуальні проблеми невеликих громад і допомагає їм ставати спроможними та стійкими. Наразі банку є 65 заявок на отримання кредиту за цією програмою.

"Це надзвичайно символічно, що Укрексімбанк став банком, який надав перший кредит в Україні комунальному підприємству за державною програмою "5-7-9%". Адже існує стереотип, що великі банки пропонують кредити лише великому бізнесу та містам-мільйонникам. Після реформи децентралізації навіть малі громади демонструють свою фінансову спроможність, а тому збитковість деяких комунальних підприємств або медичних закладів більше не відлякує банки. Від органів місцевої влади важливо лише підтвердити своїм рішенням, що вони акцептують проєкт, дозволяють взяти кредит і, за потреби, передбачають використання бюджету розвитку як джерело погашення кредиту", – зазначив член Правління Укрексімбанку Михайло Медко.

Під час розвитку кредитної політики для громад Укрексімбанк активно співпрацює з ЄБРР.  Старший банкір департаменту сталої інфраструктури ЄБРР Денис Гайовий ознайомив учасників круглого столу з фінансовими механізмами для розвитку муніципальних і інфраструктурних проєктів, які ЄБРР пропонує та реалізує в Україні під час війни та для післявоєнної відбудови її економіки. 

Ще один міжнародний партнер Укрексімбанку USAID представив новий фінансовий механізм для залучення міжнародних коштів в розвиток муніципалітетів – міжнародні муніципальні облігації. Керівник групи "Фінансова інфраструктура" Проєкту USAID "Реформування фінансового сектора" Павло Костромицький розповів, що цей механізм впроваджується за участі польських партнерів. Зараз завершуються підготовчі роботи щодо його старту в Україні. 

Директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства Фінансів України Олександр Корень у своєму виступі наголосив на особливостях отримання фінансових позик комунальними підприємствами та муніципалітетами під гарантії, а також ознайомив присутніх зі статистикою, яка підтверджує значний потенціал й зацікавлення громад у співпраці з банками та МФО у питаннях фінансових запозичень.   

"Після реформи громади стали активніше користуватися кредитними інструментами, активно здійснювати запозичення або надавати гарантії комунальному сектору, щоб розвивати громади. Варто тут зазначити й про негативний вплив війни, оскільки тенденції до запозичень зменшились, але водночас громади, які мали ресурси та мали запозичення у 2022 році суттєву суму запозичень таки закрили. У структурі кредитних зобов'язань громад натомість прослідковується домінування кредитних договорів, а от з емісіями облігацій громади працюють менше, тому що це значно складніший інструмент", – розповів він. 

Олександр Корень також розповів про особливості отримання погодження від Мінфіну на запозичення місцевих бюджетів. Практичним досвідом співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та реалізації конкретних проєктів у своїх містах з учасниками круглого столу поділились представники муніципалітетів та комунальних підприємств Дніпра, Львова та Луцька. 

Під час круглого столу обговорили теми: "Відбудова українських міст: візія і сенси"; "Світова підтримка. Фінансові механізми для розвитку муніципальних та інфраструктурних проєктів за участі ЄБРР" ; "Муніципальні облігації як інструмент залучення міжнародного фінансування"; "Можливості для територіальних громад".  

Нагадаємо, що Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк) створили 3 січня 1992 року. Це найбільший корпоративно-інвестиційний банк України.  

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.