Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

мозаїка автор Богдан Сойка

Фб Elmira Ettinger

Понеділок, 2 жовтня 2023, 09:24

У Львові знищили мозаїку художника Богдана Сойки

мозаїка автор Богдан Сойка

Мозаїка була занесена до переліку тих, які підлягають захисту у Львові. 

У Львові на вулиці Володимира Великого, 2 нові власники приміщення Торгпреси знищили мозаїчне панно "Інформаційний простір" художника Богдана Сойки, яке він виконав у 1981 році.

Про це повідомила мешканка Львова Elmira Ettinger у своєму пості на Facebook.

За її словами, вона приїхала у Львів і пішла сфотографувати панно, але замість нього побачила стіну, спотворену перфоратором. "Про те, що там було нагадує лише розмітка, по якій набирали мозаїку. Вона знищена", – написала вона.

Панно "Інформаційний простір" зображувало дівчат, які символізували материки світу. Elmira Ettinger зазначила, що такий сюжет вона не зустрічала ні в яких монументальних роботах. "Це була дивовижна робота! Але вона не мала ніякого статусу", – додала вона.

Вона також звернулася до представників місцевої та обласної влади, Міністерства культури та інформаційної політики України та Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА, щоб вони подивилися, що сталося.

"Клініка не мала так вчиняти і знищувати неймовірно складну, дуже красиву і унікальну роботу! Вона має відновити її! Реставратори є!", – закликала вона.

Мозаїка була занесена до списку тих, які підлягають захисту та мала охоронний статус. Перший заступник мера Львова Андрій Москаленко повідомив, що мозаїка має бути відновлена, а винні – покарані.

Богдан Сойка (1938-2018) – український художник-живописець, монументаліст, член Національної спілки художників України. Випускник Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва. Автор численних портретів, пейзажів, сюжетних композицій, мозаїк та панно.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.