Зміст статті

5 жовтня 2023

Віктор Бобиренко про Олександра Лисенка

Міського голову Сум Олександра Лисенка підозрюють в отриманні хабаря.

Міського голову Сум Олександра Лисенка підозрюють в отриманні хабаря у сумі 1 млн 400 тис. гривень від керівника однієї з фірм, що займається вивезенням сміття. Правоохоронці затримали чиновника та його підлеглого під час отримання коштів.

Про цей випадок ми говоримо з керівником експертної групи Бюро аналізу політики, сум'янином Віктором Бобиренком.

Віктор Бобиренко навчався в Національній академії державного управління. Магістр державного управління, політолог, політтехнолог. Вивчає ментальні риси та динамічний стан основних етносів сучасності.

Спеціаліст з виборчих технологій. Спеціалізується на протидії пропаганді у всіх її проявах. Фахівець у міжбюджетних відносинах. Публіцист, блогер. Тренер з адвокації, протидії пропаганді, побудові команд. У 2017-2019 роках член Громадської ради при НАЗК. З 2020 року – член Наглядової ради Суспільного мовника.

Віктор Бобиренко (фото: nrada.gov.ua)

Чи відомі деталі затримання? 

Варто уточнити, що це був факт так званої регуляторної корупції, тому що у нас думають, що всі відкати йдуть з міського чи державного бюджету. У цьому випадку є обрахований тариф на вивіз сміття, скажімо 200 гривень, однак мер каже: "Хай буде тариф 220 гривень. Я вирішу.  А різницю ви заносите мені як вдячність". Так працює й тема з перевізниками. Тобто крадіжка відбувається  безпосередньо з кишені людей, а не з бюджету.  

Сподіваюсь, що Лисенка більше не переоберуть, оскільки, якщо підозри підтвердяться, то він крав безпосередньо у кожного містянина. Потрохи, але набігає кругленька сума. Лисенко – давній член Батьківщини ще з нульових. Дев'ять років він на посаді міського голови, має у міськраді  й свою фракцію ВО Батьківщина.

Нагадаю, що Тимошенко завжди мала у Сумській області найвищий відсоток підтримки на виборах. Свого часу в Охтирській міській раді та у Сумській обласній раді у Батьківщини не вистачило списку, щоб заповнити всі депутатські вакансії, бо він виявився закоротким. Та поступово популярність Юлії Тимошенко та її партії в області зменшується. Тому є питання, чи зможе вона на наступних виборах до Верховної Ради України подолати прохідний бар'єр 5% завдяки сум'янам. 

Секретарем Сумської міської ради є Олег Резнік, якого обрали від  партії Слуга народу. Він, щоправда, зараз перебуває у ЗСУ, є офіцером. Але очікую, що питання його повернення до міської ради розв'яжуть, так місто Суми перейде під контроль провладної партії Слуга народу. Центральна влада у цьому випадку, як то кажуть "вбила двох зайців". Водночас вони можуть показати міжнародним союзникам боротьбу з корупцією, послабили Батьківщину та посилила свій вплив. Три в одному. 

Чи не схожа тоді історія з хабарем на підставу? 

Це справді схоже на підставу, хоча не можу стверджувати, хто її влаштував. Схема з завищеними тарифами на вивіз сміття працювала давно. Можливо, бізнесменам набридло постійно платити постійно і вони здали міського голову СБУ. Це припущення достатньо правдоподібне. 

А власник цієї фірми якось виявляв раніше свої політичні симпатії?

Ні. Кілька років тому цей перевізник був монополістом з вивезення сміття у Сумах, але потім йому звузили територію діяльності. Передали Віталію Жиленку, депутату від ОПЗЖ, щоб він підголосовував ініціативи міського голови. Це так звані гойдалки. Таке роблять не лише у Сумах. Ось, можливо, той перевізник й помстився таким чином за це.

Якщо говорити про мера Олександра Лисенка, то що він за людина? 

Він народився у Москві та закінчив військовий навчальний заклад. У Москві живе його рідний брат, і, як кажуть, має стосунок до ФСБ. Але він з 2000-х років у лавах Батьківщині. І коли Батьківщину ганяли, то він від них не відвернувся. Навіть організовував виїзди людей до в'язниці, де сиділа Юлія Тимошенко.

Я був старшим на барикаді на Європейській площі у Києві, і цю барикаду забезпечувала Сумська обласна організація Батьківщини. Він цим займався, привозив все, що необхідно. Тому у 2014 році, коли пішов з посади попередній міський голова Сум Мінаєв, то новим міським головою обрали Лисенка. Він був явним переможцем. Я сам за нього тоді голосував, оскільки ми разом були на Майдані. Однак згодом наші дороги розійшлися, а у 2015 році я вже агітував проти нього, тому що Майдан – це не індульгенція на все життя. 

А як Лисенко себе поводив під час російської облоги Сум? 

Він отримав орден за мужність. Частина людей стверджує, що у перші дні Лисенко втік, однак згодом повернувся. 6 березня, коли росіяни розбили ТЕЦ, туди їздив з відеооператором та бачив його особисто. Але не він грав першу скрипку. У нас організувалась молодь, роздали кілька тисяч одиниць зброї та поставили блокпости. Суми були в облозі й так жили три тижні. Потім прийшла 93-тя Холодноярська бригада та зняла облогу. Далі вже нічого суттєво не змінювалось.

Розмовляв Олександр Сирцов, Канал свіжої історії. Відеоверсія інтерв'ю:

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.