Зміст статті

10 жовтня 2023

Володимир Цибулько про Олександра Зеленського

Володимир Цибульку про довічну стипедію Олександру Семеновичу Зеленському.

Батько Володимира Зеленського, Олександр Семенович Зеленський отримуватиме 8000 гривень довічної стипендії КМУ як видатний науковець.

Також у нього ще лишається професорська пенсія та зарплата завідувача кафедри у Криворізькому університеті. Про цей випадок ми розмовляємо з українським політологом Володимиром Цибульком.

Володимир Цибулько (Фб В. Цибулька)

Це досить дивно, схоже на звичайний непотизм. Олександр Зеленський став доктором і професором уже у часи президентства Володимира Зеленського. Якось мені в голові не вкладається, щоб Зеленський дзвонив до Шмигаля і казав йому: "Деня, там у тебе є стипендії для професури, впиши там батька, він бідує, а у мене також проблеми з грошима".

Зрозуміло, що такого не було. Просто йому хочуть зробити приємне персонально. Так ця суперпрезидентська республіка й породжує услужливість чиновників, адже після такої послуги є можливість поліпшити собі кар'єрну драбинку. А ось для суспільства це вже скнарість, адже статки самого Володимира Зеленського сягають від 20 до 40 мільйонів доларів за різними оцінками. Плюс нерухомість за кордоном та в Україні.

Дивно, що КМУ роздає 8 000 гривень різним заслуженим працівникам вищої освіти у той час, коли намагається здерти з кількох тисяч звичайних вчителів 6 500 грн, які їм держава виплатила після початку бойових дій. Справді, більшість педагогів у той час була без роботи, і тепер ще хочуть, щоб вони оплатили видатки на повернення цих грошей до держбюджету.

Скільки в Україні отримує освітянин такого рівня: доктор наук чи професор. Хай навіть не в Могилянці, а у пересічному виші.

Гадаю, що 18-20 тисяч без доплат. Пенсія – 8000, а як завкафедри – 20 000 – 22 000. Значно краще, ніж пересічний пенсіонер. У цьому списку стипендіатів переважно доктори наук поза 70 років. Цього точно вистачить на комунальні послуги. Хоча ректори та керівництво університетів отримують багато. Деякі ректори отримують по мільйону в місяць, але є й скромніші зарплати – 120 000 гривень.

А як відбувається погодження таких стипендій? Хто до цього причетний?

Напевне, не обійшлось без погодження міністра освіти, без Академії педагогічних наук, можливо якісь підморгування бути. Міністр мусів це бачити. І якщо він нічого не сказав, то, певне, тому, що вирішив, що у випадку чого крайньою буде АПН.

Але ж цей міністр був на війні?

Власне що про нього чимало позитивних відгуків, і тут такий прокол.

А як Зеленський планує з тої ситуації вибратися? Він хоч розуміє все це?

Зеленський-старший є швидше педагогом ніж науковцем, хоча є вимога мати чотири публікації протягом року. Тут є питання щодо того, чи він досі активно публікується, чи є професором-емеритом. І чи взагалі перебуває в Україні. Також є питання й щодо того, чи він є чинним завкафедри.

Я не люблю копатись у долях родичів-політиків, оскільки вони зазвичай є непричетними. Але зараз у Міносвіти може бути величезний скандал. Якщо це доплата за заслуги, то мусить бути якийсь науковий рейтинг. Нормальна держава має стимулювати науковців будь-якого віку. А Володимир Зеленський живе в капсулі та потрактує це як злий умисел проти його родини.

Розмовляв Олександр Сирцов, Канал свіжої історії. Відеоверсія інтерв'ю:

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.