Зміст статті

2 листопада 2023

Тарас Чорновіл про проросійський сектор в Україні

Тарас Чорновіл та історія з київським таксистом, який відмовився обслуговувати пасажирів українською.

Історія з київським таксистом, який принципово відмовився обслуговувати пасажирів українською мовою, отримала несподіваний резонанс.

На його захист стали політики, які навперебій почали йому пропонувати свій захист та роботу. Про те, хто зацікавлений у розпалюванні конфлікту, ми розбираємо з політичним оглядачем Тарасом Чорноволом.

Насправді тут є декілька моментів, які зіграли водночас, внаслідок чого цей чоловік став певного роду символом. Перше. В Україні завжди була певна частина агресивного російськомовного середовища, яка не отримує покарання за свої заяви. Знаю про що говорю, оскільки ще коли був народним депутатом, то став автором законопроекту про ксенофобію, який ухвалили. Тобто люди замість покарання за антиукраїнську діяльність отримують демонстративну підтримку.

Пункт другий. Комусь нині потрібно розкручувати тему "рускіх убівают". Здавалось, що тема мови відійшла. Однак тепер на цьому знову роблять політику, тему розкручують проросійські сили до виборів. Партія Слуга народу може і не зайти до нової Верховної Ради, а тому частина її депутатів обрала проросійський сектор. Загалом можуть створити до п'яти нових проросійських партій, які максимально розкручуватимуть. Вони будуть умисно провокувати зіткнення на мовному ґрунті. Найогидніше, що цю логіку підтримала влада.

Юрій Бойко, колишній член забороненої ОПЗЖ, веде активну політичну діяльність. Зі спокійною душею піде на вибори та навіть може на щось претендувати?

Я сподіваюсь, що на президентських виборах, принаймні чергових, він не матиме шансів. Однак, що стосується парламентських виборів, то тут діє доктрина Єрмака, який планує заблокувати весь виборчий простір своїми кишеньковими партіями, незалежно від того, пройдуть вони кудись чи ні. Він має кишенькового Притулу, який очолюватиме партію волонтерів-патріотів. Буданов поведе військових, адже вже готові до перереєстрації три партії військових. Вони будуть виступати як військово-патріотична партія.

Чи є там місце для Бойка? Мені байдуже на це, оскільки він відрізняється лише тим, що має клепку та певний досвід. Натомість молоді шакали на кшталт Арестовича пертимуть вперед. За планом Єрмака у майбутній парламент мають зайти проросійські та не надто принципові українські партії.

Розмовляв Олександр Сирцов, Канал свіжої історії. Відеоверсія інтерв'ю:


фото: Фб Т. Чорновола

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.