Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Фаріон

Вівторок, 7 листопада 2023, 11:39

Омбудсмен Лубінець хоче покарати Фаріон за дискримінацію російської мови

Ірина Фаріон

Омбудсмен звернувся до Нацполіції та СБУ через висловлювання Ірини Фаріон про російськомовних військових.

Про це омбудсмен Дмитро Лубінець написав у своєму Telegram.

Він зазначив, що у мережі активно поширюють відеоуривок з інтерв'ю мовознавиці та колишньої нардепки Ірини Фаріон, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців Збройних Сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

Йдеться про інтерв'ю Яніни Соколової, в якому Фаріон заявила, що не вважає українцями тих, хто говорить російською мовою, зокрема і військовослужбовців бригади Нацгвардії "Азов" і 3-ї окремої штурмової бригади.

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть руськими. Що їм заважає? Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка, який усе своє життя практично прожив за межами України, але створив з оцієї української мови пам'ятник нашому життю. Що це за бздура воювати в українській армії і говорити російською мовою", – сказала в інтерв'ю Фаріон.

Дмитро Лубінець наголосив, що у Збройних Силах України служать та захищають Україну чоловіки і жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

"Особисто звернувся до відповідних органів державної влади – Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування" – заявив омбудсмен.

Він також наголосив, що вважає це утиском, формою дискримінації, що заборонена чинним законодавством України. За його словами порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками – карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.