Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Наталія Літвінська

lvivoblrada.gov.ua

Вівторок, 7 листопада 2023, 15:46

На Львівщині лише у госпіталі імені Юрія Липи проводитимуть безкоштовні операції з заміни суглобів

Наталія Літвінська

Базовим закладом для безплатного ендопротезування в області обрали Львівський госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Сьогодні, 7 листопада, на брифінгу т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська повідомила, що здійснювати безплатне державне ендопротезування (заміну суглобів) у Львівській області може лише комунальний заклад Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи.

"Держава закуповує ендопротези та набори для оперативного втручання, які безплатно розподіляються у медичних закладах. У нас базовим закладом для безплатного ендопротезування визначено Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи" – наголосила Наталія Літвінська.

За її словами, в області ширяться міфи про те, що держава не закуповує ендопротези і лікарі здійснюють ендопротезування за гроші пацієнта. Також надходять звернення громадян з проханням відшкодувати витрати за ендопротезування, здійснене в інших закладах за гроші пацієнта.

Відтепер, згідно з наказом МОЗ, кожен пацієнт, який готується до заміни суглоба, має бути поінформований лікарем щодо можливості безплатного хірургічного втручання.

"У випадку, якщо пацієнт хоче протезуватися іншим видом протезів за власні кошти, в державі відсутній механізм відшкодування коштів за проведене ендопротезування" – додала Наталія Літвінська.

Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи проводить ендопротезування вже 30 років.

"Наші спеціалісти проходили навчання у клініках Німеччини й Польщі та привезли цю методику до України. З 1993 року проведено понад 5 тисяч оперативних втручань. Досвід наші спеціалісти мають великий. Щороку проводиться в середньому 350 втручань з ендопротезування. Ми є виконавцями програми й отримуємо ендопротези, оплачені з державного бюджету. Сьогодні на залишку у нас є 305 ендопротезів. На наступний рік ми замовили ще 100 ендопротезів" – розповів гендиректор Львівського обласного госпіталю ветеранів війн і репресованих ім. Ю. Липи Максим Прикупенко.

За офіційними даними, щорічно держава виділяє за закупівлю ендопротезів понад 140 млн грн. У 2023 році суглоби безплатно замінили понад 13,5 тисячі українцям.

"Найбільше операцій здійснюється на кульшових суглобах, менше – на колінних. Надаємо допомогу і внутрішньо переміщеним особам" – додав завідувач відділення артрології, вертебрології та нейрохірургії госпіталю Андрій Підлісецький.

Для забезпечення протезом мешканці Львівщини можуть звернутися в госпіталь, але з направлення від сімейного лікаря.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.