Оля Вишня,  11 березня 2013

Ціолковський ігнорує Жовківський район

Не минуло й півроку, а голова Жовківської районної державної адміністрації Степан Ціолковський знову відзначився черговими завтиками. Очільник Жовківщини знову демонструє свою зневагу до закону, своїх обов'язків та, зрештою, до громади району.

Цього разу можна говорити ще й про зневагу не тільки до українських законів, оскільки йдеться про міжнародну співпрацю. Почалося все з того, що п'ять населених пунктів Жовківського району стали учасниками Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІ».

Було підписано угоду про партнерство між Львівської обласною радою, Львівською ОДА та представниками Програми розвитку ООН, підписав договір і голова Жовківської РДА.

У межах даного проекту, Європейський Союз співфінансує ініціативи громад у сфері енергозбереження, водопостачання, охорони здоров'я, охорони навколишнього середовища, підтримує реконструкцію базових об'єктів соціальної та комунальної інфраструктури.

Оскільки мета даної програми – співпраця громади з місцевою владою, вона передбачає і залучення частини коштів на реалізацію проектів з місцевого бюджету.

На Жовківщині проект стартував за всіма правилами, зокрема у м. Рава-Руська уже у трьох дошкільних навчальних закладах було встановлено нові вікна і двері, подібні реконструкції відбулися і в інших населених пунктах, які беруть участь у програмі.

Коли дійшла справа до виділення коштів з районного бюджету – розповідає Варіантам мер м. Рава-Руська Ірина Верещук, пан Ціолковський заявив, що проект не на стільки важливий для громади району, щоб витрачати на нього кошти.

Депутати районної ради проголосували за виділення коштів на реалізацію цього проекту. Як результат, Жовківська РДА звернулася до суду з цим питанням і просить оскарження рішення районної ради.

А далі вловити логіку пана Ціолковського стає все складніше, бо як пояснити той факт, що в кінці минулого року він все ж таки дає розпорядження виділити 16 тисяч гривень на реалізацію мікропроекту у с. Зіболки, Жовківського району, де провели заміну вікон та вхідних дверей у дошкільному навчальному закладі?

Факт виділення коштів підтвердив Варіантам голова Зіболківської сільської ради Олег Гусак, правда, коли кошти поступлять на рахунок, на разі невідомо. Зіболки також беруть участь у Програмі розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІ».

Тоді виникає питання, чому все ж таки очільник Жовківського району виділяє кошти тільки Зіболківській сільській раді, хоча у м. Рава-Руська роботи із замін вікон у трьох дошкільних навчальних закладах провели швидше і вже давно готові до наступного етапу реалізації проекту?

«Ціолковський не вперше пхає нам палиці в колеса. Жовківський район виграв проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду ІІ», ми отримали першу суму від закордонних інвесторів, виконали всі свої зобов'язання, але не можемо далі рухатися без, хоча б, мінімальних надходжень з районного бюджету. Сума, до речі, не така вже й велика, всього 37 тисяч, хоча для продовження роботи, нам достатньо і менше. Виходить, що Ціолковський ще раз підтвердив, що діє не в інтересах громади» – прокоментувала Варіантам мер Рава-Руської Ірина Верещук.

Тим часом, у четвер минулого тижня, відбулась вкрай цікава подія. Керівництво району приймало у с. Зіболків студентів Європейського коледжу (м. Варшава) і розповідали представникам різних європейських країн і не тільки, як добре співпрацювати з Євросоюзом і наскільки покращились умови у садочку після заміни вікон та дверей.

Переконували місцеві чиновники, що співпраця відбувалася на всіх рівнях, зокрема громади і районної влади. Під час зустрічі з європейськими гостями сам Ціолковський не був присутнім, проте був його перший заступник Тарас Перейма, який розказав, що у першому кварталі цього року з районного бюджету на подальшу реалізацію цього проекту планується виділити 350 тисяч гривень, а голова Жовківської районної ради збирається проголосувати за це рішення. 

Сесія Жовківської районної ради відбудеться уже цього тижня. Її результати покажуть чи тільки перед європейцями місцеві чиновники такі щирі.

Довідка

Проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду II» успішно стартував у Львівській області у 2011 року.

Спільною комісією на конкурсній основі було відібрано 8 районів нашої області для участі у Проекті, серед них: Старосамбірський, Самбірський, Сколівський, Турківський, Жовківський, Бродівський, Перемишлянський та Буський райони.

У кожному з названих районів області відібрано 4-5 населених пунктів для впровадження Проекту. Загалом на Львівщині залучено 54 територіальні громади, з яких 38 є основними, а 16 – реплікаційні. У 2013 році Проектом заплановано відбір громад для участі у компоненті «Підвищення енергоефективності».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.