Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Jam Factory Art Center

city-adm.lviv.ua

Понеділок, 20 листопада 2023, 11:43

У Львові відкрили центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center

Jam Factory Art Center

З п'ятниці у Львові запрацював мистецький простір Jam Factory Art Center.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

У п'ятницю, 17 листопада, у Львові на місці колишньої "Фабрики повидла", що на вул. Б. Хмельницького 124, відкрили центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center.

Як пояснили у міськраді, будівля "Фабрики повидла" потребувала серйозних реставраційних робіт, які стартували у жовтні 2020 року і які профінансували інвестори.

"Ми хотіли відкритись минулого року, але через велику війну не змогли цього зробити. Але ми робимо це зараз, бо це унікальний проєкт у Львові та Україні загалом. Це мистецький центр, який поєднує в одному місці різноманітні артформи: візуальне мистецтво, театр, музику, перформанс. Це все сприяє до діалогу, який ми хочемо розвивати. Ми не хочемо, щоб нас сприймали як музей чи виставкову залу, а бути місцем зустрічі, навчання, дискутування, обміну досвідом" – наголосив засновник Jam Factory Art Center Гаральд Біндер.

Структурна композиція комплексу складається з шести окремих просторів площею майже 3500 кв.м. Це театр для перформативних практик; численні виставкові зали, частина з яких функціонує в бомбосховищі; паркувальний майданчик із накриттям з сонячних панелей; сучасний чорний куб, який слугує мультифункційним простором для різноманітних подій; Jam Cafe; три тераси та навіть система "розумного дому", що дозволяє керувати світлом і звуком свого простору із планшета.

Від сьогодні Jam Factory Art Center працює як безперервний, адаптивний простір для перформативних, виставкових, музичних та дискусійних проєктів. 

Зазначимо, будівля "Фабрики повидла" є пам’яткою архітектури місцевого значення та була побудована на замовлення єврейського підприємця Йозефа Кроніка в 1872 році. Будівлі служили успішним алкогольним підприємством до Другої світової війни, під час якої родина Кроніків загинула. У 1970 році завод перетворили на фабрику з перероблення фруктів і овочів, діяльність якої зупинили в 1990-х роках.

З 2008 року будівлю використовували на тимчасовій основі для культурних ініціатив, таких як "Тиждень актуального мистецтва", театральний фестиваль та інші мистецькі та громадські заходи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.