Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

контрабанда

Львівська митниця

Середа, 22 листопада 2023, 11:00

Львівська митниця передала музеям історичну контрабанду, яку вилучили на кордоні

контрабанда

Загальна вартість старовинних поштових марок, монет та бониів становить 1,5 мільйони гривень.

Про це повідомляє Львівська митниця на своїй сторінці у Facebook.

Вчора, Львівська митниця зібрала представників Львівського історичного музею, "Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу" та Державного історико-культурного заповідника "Межибіж", щоби передати їм монети 18-19 ст., старовинні поштові марки та бони (короткочасні боргові зобов'язання у вигляді цінних паперів).
 
Всі ці предмети працівники служби вилучили при спробі незаконного переміщення через кордон. Загальна вартість переданих цінностей 1,5 млн. гривень
 
 
"Якщо говорити про Львівський історичний музей, то за 5 минулих років Львівська митниця передала нам близько 50 предметів історично-культурної цінності. Найбільша колекція - це 43 одинці стародавньої зброї. В свою чергу ми провели близько 5 тис. експертиз вилучених предметів старовини, які згодом пішли в розпорядження Міністерства культури. Сподіваюся, колись ми зможемо організувати виставку з експонатів – предметів порушення митних правил, які були повернені і відносяться до культурної спадщини України"  зазначив директор музею Роман Чмелик.
 
 
Представник "Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу" Сергій Судинович зазначив, що такі експонати допомагають краще пізнавати історію.
 
"Наше найбільше побажання - продовжувати таку співпрацю. Ми, як «музей війни», першими розпочали демонструвати експонати, які розповідали про прихід до влади нацизму. І в пригоді стали ті ж самі німецькі бони. Тепер ми розповідаємо, що саме призвело до сучасної війни. Адже нацизм, фашизм і рашизм - це ідентичні теми" - пояснив Сергій Судинович.
 
 
В.о. начальника Львівської митниці Андрій Кузнік зазначив, що дуже важливо, що всі ті цінності залишаться в Україні і допомагають для зберегти історію України та її культурну спадщину.
 
Нагадаємо, у березні прокуратура Львівщини спрямувала на потреби ЗСУ 48 000 електронних сигарет, які вилучили та арештували під час досудового розслідування, вартістю понад 14 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.