Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

бойківська хата

lvivoblrada.gov.ua

Вівторок, 28 листопада 2023, 11:00

До Тустані перевезли унікальну бойківську хату початку ХХ століття

бойківська хата

До села Урич перевезли та відбудували дерев'яну хату початку ХХ століття із села Плав’я.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

До музею історико-культурного заповідника "Тустань", що у селі Урич, перевезли давню різьблену дерев'яну хату з села Плав'я.

Встановили дерев'яний будинок поруч з іншою автентичною хатою – культурним центром Хата у Глубокім. Будівля слугує фотозоною для відвідувачів, згодом вона стане ще одним об’єктом туризму.

"Ми евакуювали цю унікальну пам’ятку до Урича і вона вже доступна для огляду гостей Тустані. А згодом тут постане новий об’єкт туризму спадщини. Ми зробили це вперше, і я вірю, не востаннє. Дерев’яні пам’ятки Карпат має бачити суспільство" – повідомив директор КЗ ЛОР "Державний історико-культурний заповідник "Тустань" Андрій Котлярчук.

Як повідомили у заповіднику, ідею перевезення хати виношували не один рік.

"Врятована хата із села Плав’я з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Такі об’єкти масово та безслідно зникають разом із забудовою сіл. Збереження та примноження автентичної забудови в межах туристичної дестинації важливе для сталого розвитку села Урич, для збереження його туристичного потенціалу" – наголосили у заповіднику.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.