Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

банк у Львові

Четвер, 14 грудня 2023, 15:30

Нацбанк зменшив облікову ставку до 15%

банк у Львові

Національний банк України зменшив облікову ставку з 16% річних до 15%.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення зменшити облікову ставку з 16 до 15% річних.

"Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень" – пояснив голова Нацбанку Андрій Пишний.

За його словами, інфляція в листопаді знизилася навіть дещо швидше, ніж очікувалося – до 5,1%.

Її сповільненню сприяли як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні. Останнє зумовило й дещо швидше, ніж очікував НБУ, зниження базової інфляції.

Нацбанк очікує, що показники інфляції в грудні залишатимуться близькими до поточних рівнів. Водночас зберігаються ризики пришвидшення інфляції через логістичні труднощі на західних кордонах та швидше вичерпання ефектів від значних урожаїв, передусім овочів.

"З огляду на те, що зниження облікової ставки не створить ризиків для привабливості заощаджень у гривні на тлі подальшого зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, а також успішної адаптації валютного ринку до нового курсового режиму, НБУ продовжує цикл пом’якшення процентної політики" – пояснив Пишний.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.