Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ексгумація поховань

Четвер, 28 грудня 2023, 14:16

На Марсовому полі у Львові завершили демонтаж центральної алеї

ексгумація поховань

На центральній алеї Личаківського військового цвинтаря знайшли рештки 479 людей.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

На Личаківському військовому кладовищі фахівці Меморіально-пошукового центру "Доля" завершили другий етап ексгумації поховань радянського періоду, який стартував у жовтні цього року.

Йдеться про центральну алею цвинтаря. Загалом тут знайшли останки 479 людей. Всі поховання – часів Другої світової війни та повоєнного періоду.

Як розповів керівник Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета, 268 віднайдених останків були у 16 криптах у нижній частині алеї. А 211 – безпосередньо на алеї вище, як продовження рядів поховань цього поля.

"Тобто, коли будували меморіал у 1974 році, то в криптах перепоховали 268 останків. Це були і перепоховання з інших меморіалів. А решту поховань, які йшли по верхній частині газону через центральну алею, ніхто не ексгумував. Під час будівництва меморіалу їх просто залили бетоном" – зазначив Святослав Шеремета.

За його словами, інформація про те, що на центральній алеї може бути поховано 3400 людей, не підтвердилася.

"На 340 плитах центральної алеї було викарбувано 3400 прізвищ нібито захоронених тут людей. Тепер маємо підтвердження, що це не відповідає дійсності" – додав Святослав Шеремета.

Наступного року на Личаківському військовому цвинтарі планують провести третій етап досліджень та ексгумації поховань – на лівій частині газону.

Нагадаємо, у серпні 2022 року стало відомо, що на Марсовому полі планують облаштувати Меморіальний комплекс Героїв України, а рештки військових радянської армії перепоховати в іншому місці.

Перший етап ексгумації поховань на Личаківському військовому цвинтарі завершили влітку цього року. Станом на середину серпня тут ексгумували понад 650 давніх поховань.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.