Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

церква

loda.gov.ua

Четвер, 28 грудня 2023, 13:38

На Львівщині майже за 7 мільйонів гривень відреставрували дерев’яну церкву, якій майже 300 років

церква

Протягом трьох років проводили реставраційні роботи церкви Собору Пресвятої Богородиці в селі Заболотці.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

В селі Заболотці, що на Львівщині, завершили реставрацію дерев’яної церкви Собору Пресвятої Богородиці. Відновлювали храм спільними зусиллями Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА та Заболотцівська сільська рада.

Реставраційні роботи проводили у 2021 та 2023 роках в межах обласної програми "Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки".      

"Цьогоріч вдалося завершити основні види реставраційних робіт на храмі. Тут відновили дерев’яні конструкції піддашшя, замінили непридатні частини зрубних стін, відновили зовнішню стіну ризниці, покрили дахи ґонтом, провели вогнезахисну та інсектицидну обробку деревини, влаштували блискавкозахист. Це ті роботи, які запобігають руйнуванню святині і забезпечують її захист. Тому сьогодні можемо говорити про те, що після років пустки у церкві відновлюються богослужіння" – розповіла директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

Головним архітектором проєкту реставрації церкви Собору Пресвятої Богородиці став Сергій Піньковський. Роботи здійснила підрядна організація ТОВ "Креативна фабрика ВІКТОРІЯ". 

Загальний обсяг фінансування реставраційних робіт склав 6 млн 860 тис. грн: 6 млн 460 тис. – обласний бюджет, 400 тис. – співфінансування з місцевого бюджету Заболотівської сільської ради.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.