Зміст статті

5 січня 2024

Мар'яна Кричковська: Львівська агломерація та просторовий розвиток

Експертка місцевого самоврядування Мар'яна Кричковська про створення Львівської агломерації.

Виступ Мар'яни Кричковської на засіданні експертного клубу "Великий Львів", де вона аналізує юридичні аспекти формування управлінських структур Львівської агломерації за умови відсутності закону про агломерацію в Україні.

Меморандум про співпрацю та створення асоціації органів місцевого самоврядування "Львівська агломерація" у грудні 2023 року підписали лише 9 з 18 громад. Ці 9 громад розташовані, так би мовити, у другому поясі навколо Львова. А от громади, що безпосередньо межують зі Львовом, Меморандум не підписали, і навіть не були присутні на підписанні: Підберізці, Давидів, Сокільники, Солонка тощо. 

Наступним кроком стала ініціатива Львівської міської ради щодо створення Асоціації органів місцевого самоврядування "Львівська агломерація". Це не нова форма створення агломерації, а так звана київська модель, яка працює з 2019 року. Асоціація Київська агломерація діє як громадська організація. Відмінність київської моделі від львівської полягає в тому, що Київ має статус столиці. До нього у процесі децентралізації не приєднали жодних населених пунктів. Є окремий закон, що регулює статус Києва як самостійної територіальної громади. Тому нині Київ та навколишні громади зараз формують Київську агломерацію як рівні партнери.  

Відповідно до статуту ГО Асоціація Київська агломерація створили Раду та Наглядову Раду цієї організації, якою керує міський голова Києва Кличко. Кожного кварталу члени Асоціації передають кошти у загальний фонд цієї ГО. За відгуками, саме Асоціація Київська агломерація відіграла важливу роль у допомозі під час відновлення Бучі, Ірпеня та Гостомеля у період повномасштабного вторгнення. Київ мав можливість допомагати під час відновлення й робив це саме через цей механізм.  

Львів сьогодні, на відміну від Києва, має вже приєднані території громад. Фактично це об'єднання, яке відбулось у 2020 році, і є Львівською агломерацією. А от на основі Меморандуму  відбувається вже чергова, друга хвиля, приєднання. У Асоціації органів місцевого самоврядування "Львівська агломерація" громади, які приєднали до Львова у 2020 році, не матимуть свого представництва, його отримають лише ті громади, яким запропонували приєднатись у 2023 році. Тобто якщо в Київській ГО є представники всіх населених пунктів та Києва, то у Львівській ГО – це велика тергромада, яка займає 60-70% площі агломерації, плюс інші громади, які не особливо цього хочуть. 

Голова громади Солонки Богдан Дубневич на засіданні робочої групи щодо стратегії Львівської агломерації заявив, що вони не готові приєднатись, оскільки бояться поглинання Львовом, який дивиться на них як на сировинний придаток. Тобто нові потенційні члени агломерації бояться того, що частково вже сталось з населеними пунктами, які увійшли до складу Львівської тергромади.  

Проєкт ухвали Львівської міської ради про створення Асоціації органів місцевого самоврядування "Львівська агломерація" передбачає ініціативу звернення Львова до 18 тергромад з проханням підтримати створення Асоціації. Єдиним делегатом від Великого Львова до складу Асоціації пропонують міського голову Львова Андрія Садового.  

Після того, як Львівська міська рада ухвалить рішення про створення Асоціації органів місцевого самоврядування "Львівська агломерація", його скерують на розгляд місцевих рад громад – потенційних членів Асоціації. Вони й мають прийняти відповідне рішення. Ті, громади, які підтримають створення Асоціації, разом з Львовом утворять робочу групу, яка сформує статут. Він передбачатиме форму правління Асоціації, те, у який спосіб наповнюватиметься бюджет, а також у який спосіб відбуватиметься співпраця у проєктах. 

Потрібно наголосити, що створення органів управління агломерації через механізм ГО тобто Асоціації, є наразі єдиним реальним в Україні, адже жодна законодавча ініціатива з цього питання не отримала підтримку у Верховній Раді України з 2017 року. Також український парламент не підтримав напрацювання Ради Європи, які передбачають додаткову форму співпраці громад у формі агломерації. Тому сьогодні Рада Європи підтримує створення Асоціації Львівська агломерація у формі ГО.   

У листопаді 2023 року Львівська ОВА затвердила стратегію розвитку Львівської агломерації, яку розробили за підтримки Ради Європи. Цей документ має декларативний характер за відсутності відповідної законодавчої бази. Тому незрозуміло, як його враховуватимуть і використовуватимуть надалі у випадку створення Асоціації Львівська агломерація. До того ж до нині не представили Програму заходів реалізації цієї Стратегії.  

Разом з тим цей документ потрібний та важливий у тому контексті, що він би мав стати першим кроком до підготування комплексних планів просторового розвитку громад. Львів ще у 2020 році прийняв ухвалу про початок розроблення комплексного плану просторового розвитку, але з того часу жодних дій щодо реалізації цієї ухвали не здійснював. Зараз вже 2024 рік, фактично останній рік, коли Львів має затвердити комплексний план просторового розвитку. Якщо він цього не зробить, то з 1 січня 2025 року заблокується будь-яка містобудівна діяльність в місті. Будь-які дії щодо землі будуть неможливі.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.