Всеукраїнська асоціація пекарів прогнозує подорожчання хліба і хлібобулочних виробів до кінця цього року на 10-15%.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.
За даними Всеукраїнської асоціації пекарів, до подорожчання хліба призведе зростання вартості пшениці та продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба і хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні майже на 20% з початку 2020 року і зростання мінімальної заробітної плати, рівень якої регулює уряд.
"Загалом за таких умов є всі передумови говорити про підвищення цін на 15-20%. Проте ми проводили неодноразові наради з пекарним бізнесом, і у нас є розуміння, що вище, ніж на 10-15%, ціни не зростуть. Як мінімум, ми точно можемо говорити про найпопулярніші соціальні сорти хліба, оскільки підприємства розуміють соціальну складову цього бізнесу", – заявив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.
За його словами, з початку року вартість пшениці зросла на 40% і лише за вересень – на 25%. Крім того, суттєво підвищилися ціни на цукор, на соняшникову олію, логістичні послуги, енергоносії.
Компанії також суттєво наростили витрати на запобіжні заходи, пов'язані з коронавірусом.
Нагадаємо, на Львівщині у серпні найбільше подорожчали хліб, рис і чай.