МОЗ України закликає не переїдати надміру

середа, 11 квітня 2012 р. о 17:32
МОЗ України закликає не переїдати надміру
ladyhelp.net

Дієтологи попереджають про небезпеку, що може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

В останні дні Великого посту, після якого християни почнуть святкування Пасхи, дієтологи попереджають про небезпеку надмірного переїдання під час святкування Великодня.

Для всіх людей, які сповідують піст, існують одні й ті ж вимоги: ні в якому разі не можна нехтувати рекомендаціями з харчування під час виходу із посту. Важливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають несумнівний зв'язок з харчуванням.

Дотримуючись рекомендацій, можна попередити наслідки виходу з Посту. А саме, кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною. Краще за все припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не намагайтеся з'їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть попередити розвитку наслідків переїдання.

Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не бажано вживати понад 150-200 грамів м'яса (особливо жирного - свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.

Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає рибу та продукти рослинного походження - фрукти, овочі та злакові продукти.

Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже, отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов'язані з алкогольним сп'янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після Посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної.

Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких відносяться діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматись від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додання риби та м'ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно та спиратись на відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024