У Львівській області у червні цього року порівняно з травнем, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищились на 0,5%.
Про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.
Найбільший ріст цін спостерігався на овочі – загалом на 3,2%. Серед товарів цієї групи суттєво подорожчали: буряк – у 3,3 раза, картопля – у 2,2 раза, морква – в 1,8 раза. У межах 0,4–6,5% зросли ціни на овочі консервовані, пасту томатну, цибулю ріпчасту.
Разом з тим знизились ціни на огірки (на 48,6%), помідори (на 44,3%), перець солодкий (на 17,5%), гриби свіжі (на 9,5%), часник (на 4,7%), бобові (на 2,8%).
Ціни на безалкогольні напої підвищились загалом на 1,8%. А саме: мінеральні та джерельні води подорожчали на 2,4%, кава – на 2%, чай – на 1,9%, соки фруктово-ягідні – на 0,1%.
Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились на 1,7%. Ціни на птицю зросли на 2%, свинину – на 1,9%, яловичину – на 0,5%. Ковбасні вироби та субпродукти подорожчали на 2%.
Водночас, спостерігалось подорожчання кетчупу томатного на 4%, спецій – на 3,5%, солі – на 2,5%. На 2,7% подорожчали молочні суміші для дитячого харчування.
Молоко, сир та яйця подорожчали в середньому на 1,3%. На 5,9% зросли в ціні яйця, на 6,9% – сиркова маса, на 4,2% – сири м’які не жирні, на 3,3% – йогурт, на 1,9% – сири тверді, на 1,8% – молоко низької жирності.
Водночас, у межах 0,5–1,3% подешевшали кефір, молоко, сметана та сири м’які з підвищеним вмістом жиру.
Ціни на цукор та солодощі підвищились загалом на 0,7% за рахунок зростання цін на цукерки шоколадні – на 6%, мед натуральний – на 2,6%, шоколад та морозиво – на 1,5%. Натомість, цукор подешевшав на 5,2%.
Фрукти стали дорожчими у середньому на 0,3%. Найбільше зросли ціни на лимони (на 15,2%), ківі (на 14,8%) та яблука (на 11%). Водночас, подешевшали полуниці – на 32,1%, апельсини, мандарини – на 1,7%.
Олія оливкова подорожчала на 7%, соняшникова – на 0,3%. Разом з тим, дещо (на 0,6%) подешевшало масло вершкове.
З риби та рибопродуктів подешевшали кілька солона – на 4,9%, скумбрія копчена – на 2,2%, оселедці – на 2,1%, риба морожена – на 1,8%. Водночас, подорожчала риба жива, охолоджена (на 7,4%), морепродукти (на 4,8%), консерви рибні в олії (на 1,5%).
На 2,2% знизилися ціни на хліб і хлібопродукти. Найбільше подешевшали крупи манні (на 10,6%). У межах 1,6–5% здешевіли крупи гречані, перлові та ячні, пшоно, борошно пшеничне, макаронні вироби. Хліб подешевшав на 1,3%.
Алкогольні напої упродовж місяця подорожчали у середньому на 2,1%, тютюнові вироби – на 1,9%.