На Львівщині у квітні цього року, порівняно з березнем, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 6,4%.
Про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.
Найбільший ріст цін спостерігався на цукор та солодощі. Серед товарів цієї групи суттєво подорожчали цукерки шоколадні – на 18,5%, шоколад – на 16,1%, морозиво – на 15,2%, цукор – на 11,9%, карамель – на 10,1%. У межах 9,6–3,9% подорожчали мармелад, зефір, халва та мед натуральний.
Ціни на рибу та рибопродукти зросли загалом на 11,4% за рахунок подорожчання оселедців (на 15,9%), консервів рибних в олії (на 13,3%), риби мороженої (на 11,7%), філе мороженої риби (на 10,6%), риби живої, охолодженої (на 8,6%). Разом з тим, подешевшали ікра червона (на 5,3%) та крабові палички (на 0,5%).
Овочі стали дорожчими на 11,3%. Найбільше подорожчали: морква – на 51,1%, капуста білокачанна – на 31%, бобові – на 29,9%, капуста пекінська – на 26,4%. У межах 1,4–10,8% подорожчали картопля, помідори, буряк, перець солодкий, овочі та гриби консервовані, паста томатна. Водночас подешевшали: часник (на 15,3%), огірки свіжі (на 12,7%), цибуля ріпчаста (на 3,5%) та гриби (на 1,7%).
Спостерігалось подорожчання молочних сумішей для дитячого харчування – на 17,1%, супів, бульйонних кубиків – на 16,8%, майонезу – на 15,4%, солі – на 8%, кетчупу томатного – на 7,9%, спецій – на 6,4%.
Ціни на безалкогольні напої підвищились загалом на 9,8%. Так, чай подорожчав на 12,4%, кава – на 10,7%, мінеральні та джерельні води – на 6,8%. На 9,2% зросли ціни на хліб і хлібопродукти. Найбільше подорожчали: крупи манні (на 46,4%), пшоно (на 28,6%), борошно пшеничне (на 24%), макаронні вироби (на 20,5%), рис (на 13%) та пластівці вівсяні (на 12,3%). Крупи гречані, перлові та ячні, а також кондитерські вироби з борошна подорожчали у межах 5–8,5%.
Ціни на хліб підвищились на 1,5%.
Олія та жири подорожчали на 2,9%, у тому числі: олія оливкова – на 8,8%, спреди – на 5,4%, масло вершкове – на 3,5%, олія соняшникова – на 2,4%.
Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились загалом на 2,8%. На 6,3% зросли ціни на м’ясо птиці, на 1,1% – м’ясо яловичини, тоді як на м’ясо свиней – знизились на 1,8%. Ковбасні вироби та субпродукти подорожчали на 3,5%.
З фруктів найбільше подорожчали яблука – на 19,3%, виноград – на 7,2% та апельсини, мандарини – на 6,4%. Разом з тим, подешевшали лимони (на 28,7%), ківі (на 8,8%), банани (на 6,7%), сухофрукти (на 3,9%).
Подешевшали яйця (на 5,1%), молоко та сир м’який з підвищеним вмістом жиру (відповідно на 2,6% та 1,7%).
Натомість, подорожчала кисломолочна продукція на 3,3%, сир і м’який сир – на 1,7%, сметана – на 1,3%.
Алкогольні напої упродовж місяця подорожчали у середньому на 2,8%, тютюнові вироби – на 2,5%.